Althans, de juiste dosis cafeïne. Uit onderzoek blijkt dat een 'shot' van 200 mg cafeïne ná een leerinspanning helpt de resultaten in het geheugen vast te leggen. Dat meldt NewScientist.

Voor het onderzoek kregen 160 proefpersonen, die weinig of geen koffie dronken, een serie plaatjes te bestuderen en daarna een pil met of 200 mg cafeïne, of een placebo. Na 24 uur moesten ze een geheugentest afleggen, waarbij ze weer plaatjes te zien krijgen en moesten vaststellen of dit 'oude', 'nieuwe' of 'vergelijkbare' plaatjes waren.

Er was geen verschil tussen de resultaten van de proefpersonen die de echte cafeïnepil hadden gehad of een placebo voor de 'oude' en de 'nieuwe' plaatjes. Maar bij de 'vergelijkbare' scoorden degenen die een echte cafeïne-pil hadden gehad beduidend beter dan de placebo-slikkers. Herkennen van 'vergelijkbaar' is een zwaardere taak voor het geheugen.

De onderzoekers concluderen dat cafeïne het lange-termijn geheugen versterkt door het proces van geheugenconsolidatie te verbeteren. Je hoeft overigens niet te wachten tot je uitgestudeerd bent met je koffie; waarschijnlijk kun je de boost ook goed gebruiken tijdens het studeren zelf. Wat in ieder geval niet helpt, is net voor het examen nog een kopje koffie achterover slaan. Dan is het consolidatieproces al afgerond en heeft een cafeïneshot geen effect meer. Het onderzoek verscheen in Nature Neuroscience.
Dit artikel afdrukken