Het Britse gevangenissysteem kraakt in zijn voegen, schrijft Lucy Vincent in The Guardian. De pers staat vol verhalen over tragische overlijdensgevallen, rellen, ontsnappingen, drugsgerelateerd geweld en chronisch personeelstekort.

Daar is volgens Vincent wat aan te doen door gedetineerden beter eten te geven. Ze verwijst naar de campagne van Jamie Oliver, die er in slaagde met gezonde, verse schoolmaaltijden en aandacht voor voedseleducatie de eetcultuur, maar ook het gedrag en de gezondheid van Britse schoolkinderen te veranderen. Iets vergelijkbaars zou ook mogelijk moeten zijn voor gedetineerden, legt Vincent uit in een filmpje (op de BBC).

Inadequaat
In The Guardian beschrijft Vincent een aantal schrijnende gevallen uit de praktijk. Een zes maanden zwangere vrouw viel ruim 3 kilo af omdat ze niet de gewenste eiwitten kreeg. Een andere vrouw kwam gedurende haar 3 jaar durende strafperiode meer dan 30 kilo aan. Zij werkte in de gevangenistuin, maar zag de opbrengsten daarvan buiten de gevangenismuren en niet in de gevangeniskeuken terecht komen. Zelf kreeg ze vooral koolhydraatrijke maaltijden en nauwelijks groenten of fruit. Om de weinig vezels bevattende maaltijden te kunnen verteren, nemen veel gedetineerden dagelijks laxeermiddelen.

Onvolwaardige voeding
Gevangenisautoriteiten denken dat de slechte voeding bijdraagt aan gevangenisonrusten. Dat concludeert een rapport door de gevangenisinspectie. "Uit onderzoek blijkt dat voedingssupplementen het aantal disciplinaire incidenten, agressie en gewelddadig gedrag verminderen", schrijven de inspecteurs. "Met andere woorden, gedetineerden goed te eten geven, is niet alleen goed voor het welzijn van gevangen, maar ook voor de praktijk en financiën van het gevangeniswezen."

Vincent vindt dat de verantwoordelijke staatssecretaris, Liz Truss, maar eens een keertje van de gevangeniskeuken moet komen proeven.
Dit artikel afdrukken