Daar is volgens Vincent wat aan te doen door gedetineerden beter eten te geven. Ze verwijst naar de campagne van Jamie Oliver, die er in slaagde met gezonde, verse schoolmaaltijden en aandacht voor voedseleducatie de eetcultuur, maar ook het gedrag en de gezondheid van Britse schoolkinderen te veranderen. Iets vergelijkbaars zou ook mogelijk moeten zijn voor gedetineerden, legt Vincent uit in een filmpje (op de BBC).
Inadequaat
In The Guardian beschrijft Vincent een aantal schrijnende gevallen uit de praktijk. Een zes maanden zwangere vrouw viel ruim 3 kilo af omdat ze niet de gewenste eiwitten kreeg. Een andere vrouw kwam gedurende haar 3 jaar durende strafperiode meer dan 30 kilo aan. Zij werkte in de gevangenistuin, maar zag de opbrengsten daarvan buiten de gevangenismuren en niet in de gevangeniskeuken terecht komen. Zelf kreeg ze vooral koolhydraatrijke maaltijden en nauwelijks groenten of fruit. Om de weinig vezels bevattende maaltijden te kunnen verteren, nemen veel gedetineerden dagelijks laxeermiddelen.
Onvolwaardige voeding
Gevangenisautoriteiten denken dat de slechte voeding bijdraagt aan gevangenisonrusten. Dat concludeert een rapport door de gevangenisinspectie. "Uit onderzoek blijkt dat voedingssupplementen het aantal disciplinaire incidenten, agressie en gewelddadig gedrag verminderen", schrijven de inspecteurs. "Met andere woorden, gedetineerden goed te eten geven, is niet alleen goed voor het welzijn van gevangen, maar ook voor de praktijk en financiën van het gevangeniswezen."
Vincent vindt dat de verantwoordelijke staatssecretaris, Liz Truss, maar eens een keertje van de gevangeniskeuken moet komen proeven.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Aanvulling helpt in ieder geval wel.
Het verband tussen voeding en agressie is een duidelijk voorbeeld. In 2002 deed Bernard Gesch, fysioloog aan de universiteit van Oxford, onderzoek naar de uitwerking van voedingssupplementen op mensen in Britse gevangenissen. Gesch werkte met 231 gevangenen gedurende vier maanden. Aan de helft van de mannen − tussen de 18 en 21 jaar oud − gaf hij multivitaminen, mineralen en vetzuren bij hun maaltijden. De andere helft kreeg placebo’s. Tijdens het onderzoek merkte Gesch dat bij de mannen die de voedingssupplementen ontvingen, het aantal kleine overtredingen van de regels met 26 procent daalde, terwijl degenen in de placebogroep nauwelijks enig verschil vertoonden. Het onderzoek leverde wat agressief gedrag betreft een nog verbluffender resultaat op. In de supplementengroep namen de gewelddadige incidenten af met 37 procent en het gedrag van gevangenen zonder supplementen veranderde niet merkbaar.
De resultaten van Gesch werden onlangs herhaald in Nederland, waar onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen een vergelijkbare studie uitvoerden voor de Dienst Justitiële Inrichtingen. Van de 221 gevangenen tussen de 18 en 25 jaar die deelnamen aan het Nederlandse onderzoek, kregen er 116 in een periode van een tot drie maanden dagelijks voedingssupplementen die vitaminen, mineralen en vetzuren bevatten. De overige 105 kregen placebo’s. Meldingen van geweld en andere agressieve incidenten daalden met 34 procent in de groep die supplementen ontving, de meldingen bij de placebogroep stegen met 13 procent.
Zie hier.
Deze bedoelde ik niet Hans, maar evengoed interessant.
Ad #1 zie het promotie-onderzoek van Ap Zaalberg: http://www.ru.nl/algemeen/zoeken/@996528/nutrition/
Dus door vlees toch 'hufterig gedrag', Jan Peter?
Maar goed, ieder heeft recht op uitgebalanceerde maaltijden.
Jaren geleden was er een onderzoek onder gevangenen, kan het even niet meer terugvinden, waaruit bleek dat minder vlees leidde tot minder agressie.