Biologische koeienboer Chris Bomers in Groenlo nam deze maand een nieuw type koeienstal in gebruik. Een inloopstal die helemaal 'gedacht is vanuit het perspectief van de koe, en vanuit het perspectief van de consument'. De belangen van de boer zijn in de stal ondergeschikt gemaakt aan die van dierwelzijn en milieu.

Lekker zacht en comfortabel
Het meest bijzondere aan de stal is de vloer. Die is van kunststof en draineert meteen de urine en natte fractie, zodat daarna een mestrobot (automatisch) de droge poep kan opruimen. Dat heeft een groot voordeel, want in de gangbare stallen komen poep en pies bij elkaar; dat zorgt voor een veel hogere, voor het milieu schadelijke ammoniak-uitstoot dan nodig is.De vloer is zacht en veert mee 'als een wei'. Voor koeien is dat fijn, want ze krijgen problemen aan hun poten van de harde stalvloer waar de natuur ze nu eenmaal niet voor bedoeld heeft. De koeien kunnen er gemakkelijk op lopen en gaan liggen waar het ze bevalt. In de schaduw wellicht van de in de stal geplante bomenrij.

De stal is zo comfortabel dat koeien er waarschijnlijk een paar lactatieperiodes langer door kunnen meegaan.

Ook weidemelkers staan 75% van hun tijd binnen
De stal is mooi in het landschap en leuk voor de koeien. Want dit moet je weten: ook weidemelk en biologische koeien staan nagenoeg zonder uitzondering veel meer dan de helft van hun leven binnen. Er zijn weidemelkers die 75% van hun tijd in de stal staan.

De koeien van Bomers kunnen nog naar buiten als ze daar zin in hebben, maar wat zou jij doen als je koe in Nederland was?

Fotocredits: still uit filmpje De Koeientuin, Veeteelt.nl
Dit artikel afdrukken