Enkele dagen geleden liet Jan Brok, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, weten dat Nederlandse kippenboeren onmogelijk aan de 1-ster eisen van de Dierenbescherming kunnen voldoen. Inmiddels zijn verschillende grote verwerkers, waaronder Unilever en Johma overgegaan op 1-ster kip. Naar verwachting zullen ook de Nederlandse supermarkten volgen. Om die reden kan het nieuws een aardverschuiving betekenen voor de pluimveehouderij in Nederland. Niettemin reageerde de vakpers vandaag nauwelijks. Alleen De Boerderij kwam met een kort bericht. Wakker Dier dat ijvert voor het einde van de plofkip waar Interchicken nu op een betaalbare manier voor zorgt hield zich stil. Concurrent Plukon die tegen Nederlandse kostprijzen de 1-ster kip van Albert Heijn produceert hield zich eveneens stil.
Interchicken meldt vandaag in zijn persbericht:
Met ingang van 23 juli 2012 krijgt de door InterChicken in Roemenië ontwikkelde scharrelkip 1 ster met het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Daarmee wordt een 2 jaar durend project succesvol afgesloten.
Met de Roemeense Agroli Group is in nauwe samenwerking een scharrelkip ontwikkeld die volledig voldoet aan de eisen die gesteld zijn door de Dierenbescherming binnen het Beter Leven kenmerk 1 ster. De combinatie van Nederlandse kennis en kwaliteit en de Roemeense mogelijkheden hebben geleid tot een fantastisch antwoord op de vraag naar scharrelkip tegen een betaalbare prijs.
Hiermee wordt de kloof overbrugd van reguliere kip naar kipproducten waarbij de dieren betere leefomstandigheden hebben gehad. InterChicken is daarmee de eerste op de Europese markt die dit product tegen deze prijs en volume kan leveren.
Na een langdurige selectie waarbij de hoogste Nederlandse kwaliteitseisen als uitgangspunt werden genomen is gekozen voor de Roemeense Agroli Group.
Deze cluster van bedrijven heeft met haar jarenlange kennis op kip- en poeliersgebied een fantastisch antwoord ontwikkeld op de gestelde vraag: Ontwikkel een scharrelkipproduct met de hoogste Nederlandse kwaliteitseisen die voldoet aan de criteria van 1 ster Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming.
Edward Windhorst
InterChicken
Interchicken (zie foto) is zo blij dat het tijdelijk de de homepage van zijn website heeft aangepast om zijn sterrenstatus te melden.
Fotocredits: Interchicken
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tja, en hoe zit het nu met milieu. Dat is volgens Bleker niet beter af met de sterren. Hoe krijgen we een afgewogen combi van dierenwelzijn en milieu?
Annechien, exact dezelfde beantwoording kregen ook de eerste mensen die melding maakten over de mistoestanden in de kerk. Ontkennen, en hij zal wel een eigen probleem hebben. Voedselveiligheid en volksgezondheid is weldegelijk een onderdeel van het duurzaam ,,sterrensysteem,, Onduidelijk is waarom u die mening niet heeft. Ook heeft dezelfe mening Productshap PVV in beantwoording op mijn laatste vragen. LETTERLIJK acht men de financiele en eonomische belangen van Staat belangijker als beantwoording op vragen openheid en transparantie inzake voedselveiligheid en volksgezondheid. Annechien, ik streef naar een duurzame veehouderij waar alles open en transparant is. Als er een ,,sterrensysteem,, is of komt voor die onderdelen mag ik hopen dat ieder daar zijn mening over mag geven. Binnen de sector wordt het nog kwalijk genomen, buiten de sector is er gelukkig al grote bewustwording aan het ontstaan.
Zolang ik hier op Foodlog al reactie achterlaat, zeg ik hetzelfde. Het gaat om ondernemerschap, het zakelijk model en daarmee het concept. Sterren zorgen niet voor meer business, ze zorgen alleen voor een vrijwillige verhoging van normen. En deze normen kunnen inderdaad ook op andere plekken in de wereld worden behaald. Zakelijk verkeer is rauw en soms zelfs hard. Maar als je de spelregels kent, is het ook niet zo ingewikkeld. Wat interchicken doet is prima. En veehouders die denken dat ze doordat ze voorhoeder zijn met andere stalconcepten zoveel sympathie hebben van het publiek, waardoor ze wel een betere boterham kunnen verdienen. Die zijn naief. Concepten neerzetten, draait om 'belang' van de consument. Ik adviseer ondernemers met ervaren marketeers alle Jan Peter te gaan praten. Niet dat gewone marketing de oplossing heeft, maar wel omdat een echt debat over goede concepten alleen kan als je de dingen durft te benoemen.
Jack, jij hebt een eigen probleem in je bedrijf en dat spiegel je hier. Er is door verschillende mensen met je gesproken. Niet tot je genoegen. Dat kan. Maar met dit item heeft dit niks te maken. Houd je bij het onderwerp. Hier laat ik het bij.
Annechien, tijdens symposium MRSA in December 2011 in het nieuwe ZLTO kantoor werden vragen over antibioticagebruik in de veehouderij in de pauze behandeld. Bij andere ledenvergaderingen na de vergadering. Antibioticagebruik in de veehouderij is al net zo,n moeilijk en gevoelig onderwep als het hormoongebruik in de veehouderij, maar daarom niet minder belangrijk. Je mag er NIET over praten, zelfs niet in de kleinere disussiegrpoepen waar bestuurders bijzitten. Denk aan de openingsdag van ZLTO kantoor waar u ook zelf aanwezig was met die discussiegroepen. Ook u weigerde open en tranparant te zijn betreffende voedselveiligheid en volksgezondheid. We behoorden te luisteren naar lupinegebruik in de veehouderij. Annechien , zolang de (Z)LTO energie blijft steken om onderwepen antibiotica/hormoon gebruik (MRSA) volgens eigen draaiboek te presenteren, zonder tegenspraak, zal de afstand naar de achterban en consument alsmaar goter worden. Zoals gezegd meer medelijden kun je beter hebben met de slachtoffers ( Q-koorts, MRSA, kanker, geboorteafwijkingen) als met mij.