Maandag opende Amazon zijn kassaloze gemakswinkel in Seattle voor het grote publiek. Amazon toont zich enthousiast over de openingsdag. Klanten vinden het een gekke ervaring, weet de DailyMail. Op Twitter laten verschillende bezoekers weten dat ze zich bijna een winkeldief voelden bij het zonder betalen verlaten van de winkel, of als de technologie een product over het hoofd zag.

De kassaloze-opening was een happening. Dat klanten in de rij moesten staan om de kassaloze super, die belooft geen wachtrij te hebben bij het betalen, binnen te komen, zorgde meteen voor de nodige ironische commentaren.

Glimlach
Contactloos betalen of bestellen zonder menselijke interactie is in opmars. Denk aan de kleine buurtwinkels zonder personeel van de Chinese supermarktketen Auchan of de volledig geautomatiseerde grab n’ go grocery stores van de Amerikaanse onderneming Shotput. Bij de Californische hamburgerketen CaliBurger bestel je op basis van gezichtsherkenning. Wil je hetzelfde eten als bij je vorige bezoek? Lach naar de camera in de bestelzuil en je vorige bestelling komt op het scherm. Dankzij een eerder aangemaakt loyalty account herkent de bestelzuil de klanten. Als de nieuwe technologie in Pasadena bevalt, rolt CaliBurger het wereldwijd uit. Wie weet houdt deze onzichtbare kunstmatige medewerker het langer uit dan robot Fabio, die al na een week dienst in een Brits supermarktfiliaal het veld moest ruimen.

CaliBurger laat je nog wel zelf betalen met een pinapparaat aan de zuil. De volgende stap wordt betaling met gezichtsherkenning. Zo ver is Alibaba al een tijdje. Sinds vorig jaar bestel èn betaal je bij de KFC-vestiging in Alibaba’s hoofdkantoor in Hangzhou met behulp van gezichtsherkenning. Een live-ness detection-algoritme verifieert of er daadwerkelijk een persoon voor de bestelzuil staat en er geen foto of filmpje getoond wordt. Invoeren van je telefoonnummer dient als laatste check. Gebruikers hebben van te voren een account aangemaakt in de Alipay app en gezichtsherkenning geactiveerd en goedgekeurd. Ook met een gekke pruik, make-up of een groep vrienden om je heen bestel en betaal je met gemak je hamburger of frietjes. De scanner pikt je er zo uit.

Bianca van der Ha
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken