Wie had het nog denigrerend over 'uitgemolken melkkoetjes' die geen lekker vlees zouden geven?
Of zou de jury gewoon niet kunnen proeven en krijgen we hier straks ook weer een ruzie over?

De beste steak ter wereld is niet afkomstig van een vleeskoe, maar van een melkkoe.
Dat blijkt uit de verrassende resultaten van een proeverij die het maandblad Gastromania onlangs organiseerde. De meerderheid van de fijnproevers duidde een stukje Holsteinkoe - het bekende zwart-wit gevlekte ras - aan als beste biefstukleverancier. Overigens meteen ook de goedkoopste kwaliteitssteak (16 euro per kilo), meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

De meerderheid van de fijnproevers duidde een stukje Holsteinkoe - het bekende zwart-wit gevlekte ras - aan als beste biefstukleverancier. Overigens meteen ook de goedkoopste kwaliteitssteak (16 euro per kilo), meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Toppers
De juryleden kregen in totaal zestien stukken rundvlees voorgeschoteld, afkomstig uit negen verschillende landen. Daaronder bekende toppers zoals Australisch Wagyu-vlees (40 tot 120 euro/kilo) en het Schotse Aberdeen Angus-vlees (32 euro/kilo). Om de vergelijkende test zo relevant mogelijk te maken, werd telkens voor een tussenribstuk gekozen.

Melkkoe
De kok van dienst - Luc Broutard van 'La Table du Boucher' in Mons - grilde de zestien stukken zonder vetstof of kruiden te gebruiken. Alleen hij wist welkvlees de jury telkens op z'n bord kreeg. Pas na het uitdelen van de punten, gaf hij de origine prijs. Uiteindelijk bleek zowaar een gepensioneerde melkkoe de tongen van de jury het meest te strelen.

Textuur
De Holstein-koe wordt gekweekt en geslacht in Frankrijk. Oorspronkelijk is het een melkkoe, maar eens 'met pensioen', wordt het dier opgekweekt tot vleeskoe. Het vlees heeft een grove textuur, maar is toch zeer mals. Het is zwaar met vet dooraderd. Volgens de kok is dat grotendeels te danken aan het feit dat de runderen extra gevoederd worden met gerst en maïs.

Op de tweede plaats kwam het bekende Wagyu-vlees. De Aberdeen Angus-steak, eindigde pas op de negende plaats. Het Belgisch witblauw strandde op de 14de plaats.


bron: meat&meal


Dit artikel afdrukken