We zijn er trots op. Felicitaties uiteraard voor de andere blogs!

HILVERSUM - Radio Nederland Wereldomroep heeft vandaag de Nederlandse winnaars van ‘The Best of Blog Awards’ (The BOBs) bekendgemaakt. In de categorie ‘Beste Nederlandse weblog’ kwam Foodlog (www.foodlog.nl) als winnaar uit de bus. Het blog Free Opinion Venezuela (www.free-opinion-venezuela.blogspot.com) won de publieksprijs. De internationale jury kende de eervolle titel ‘Beste weblog wereldwijd’ toe aan het Spaanse weblog Generación Y (www.desdecuba.com/generaciony).


Met ‘The BOBs’ gaat initiatiefnemer Deutsche Welle samen met de Wereldomroep jaarlijks wereldwijd op zoek naar de beste weblogs in elf talen. De Wereldomroep organiseert de wedstrijd voor de Nederlandse taal en is medeorganisator voor de Arabische taal. De bekendmaking van de beste internationale weblogs vond plaats tijdens een speciale ceremonie in Berlijn.

Winnaar Foodlog van Dick Veerman is een groepsblog over alles wat met eten te maken heeft: van Michelinsterren tot foodmiles, van kookboeken tot genmanipulatie. Volgens de jury won Foodlog, omdat “de auteurs een grote passie voor hun thema etaleren. Ze volgen de ontwikkelingen in de voedselindustrie en in de schappen van de supermarkt met een zeer kritisch oog. De bijdragen zijn doorgaans kort en krachtig geschreven, weten actuele thema's op het gebied van voeding verder uit te diepen, en leiden niet zelden tot kritische discussies onder de lezers.”De internationale vakjury van de BOBs bestaat uit een panel van onafhankelijke journalisten, mediaspecialisten en weblogexperts. Het Nederlandse jurylid is Martijn de Waal, een van de oprichters van weblog De Nieuwe reporter (denieuwereporter.nl). Daarnaast koos het publiek een eigen favoriet door middel van online voting. Free Opinion Venezuela won met 26% van de stemmen. Dit blog bericht vanuit Venezuela over politieke en sociale misstanden in dat land. In totaal kwamen er tijdens de BOBs-competitie ruim 100.000 stemmen binnen.

Beste Weblog Wereldwijd
Wereldwijd namen meer dan 8500 weblogs deel aan de competitie. De internationale prijs voor beste weblog ging naar Generación Y. Hierin vertolkt de Cubaanse blogger Yoani Sanchez de stem van jonge Cubanen die leven op een communistisch eiland, maar zich bewust zijn van een andere wereld daarbuiten.

Reporters zonder Grenzen
In de speciale categorie ‘Reporters zonder Grenzen’, in het leven geroepen om bloggers in landen met geen of weinig persvrijheid te steunen, was er een gedeelde eerste plaats voor de weblogs 4equality (www.4equality.info) en zengjinyan.spaces.live.com. 4Equality maakt zich sterk voor de positie van vrouwen in Iran. ZengJinyan is het weblog van de vrouw van de gedetineerde Chinese mensenrechtenactivist en Sacharow-prijswinnaar Hu Jia. Zij beschrijft het leven onder toezicht van een repressief regime.

De volledige uitslag is na te lezen op www.thebobs.com.
Dit artikel afdrukken