In een grootschalig onderzoek heeft de National Food Crime Unit (NFCU) een Britse supermarktketen gedwongen rundvlees uit de schappen te halen. Het vlees was als 'Brits' geëtiketteerd maar bleek afkomstig uit Zuid-Amerika en Europa. De affaire roept herinneringen op aan het paardenvleesschandaal dat 10 jaar geleden Europa op zijn kop zette.
In 2013 werden voedselveiligheidsautoriteiten en regeringen in heel Europa overvallen door een voedselschandaal: er zat (mogelijk onveilig) paardenvlees in talloze rundvleesproducten. Diverse paardenhandelaren, vleeshandelaren en voedselverwerkers (onder wie de Nederlanders Willy Selten en Jan F. en het Franse bedrijf Spanghero) werden in strafrechtzaken veroordeeld.

In Groot-Brittannië leidde het schandaal onder meer tot de oprichting van de National Food Crime Unit (NFCU). Die instantie zette eind vorig jaar 'Operation Hawk' op, een grootschalig onderzoek naar een nieuwe fraude. Het gaat om voorverpakt gesneden rundvlees dat als Brits werd geëtiketteerd maar afkomstig is uit Zuid-Amerika en Europa. Het onderzoek waarbij zo'n 1,3 miljoen documenten werden onderzocht, spitste zich toe op een bedrijf dat er prat op ging aan een supermarktketen te leveren die de producten verkocht als 'het beste Britse rundvlees'.

Het onderzoek werd opgepikt door boerenblad Farmers Weekly, dat lichtelijk gepikeerd was dat de NFCU niet bekendmaakte welke supermarktketen betrokken was en dat het om rundvlees ging.

Vanmorgen ging de BBC op zoek naar de betreffende retailer. De BBC benaderde Tesco, Sainsbury's, Asda, Aldi, Lidl, the Co-op, Waitrose, Morrisons, Iceland en Marks & Spencer, die allemaal zeiden dat zij niet de keten waren aan wie het rundvlees is geleverd. Charlotte Di Cello, directeur bij Waitrose, voegde daar aan toe: "We kennen elke boer die ons Waitrose-rundvlees produceert. Bij Waitrose betekent 'meer welzijn' en 'Brits' ook echt Brits. Deze normen zijn fundamenteel voor ons en dit zal nooit veranderen."

Inmiddels is de aap uit de mouw, onthult Farmers Weekly. De betrokken supermarktketen is 'high end' supermarkt Booths. Deze keten wordt wel de 'Waitrose van het noorden' genoemd en heeft vestigingen in Lancashire, Cheshire, Cumbria, Greater Manchester, North Yorkshire en West Yorkshire. Naar Booths zelf loopt geen onderzoek, wel zegt de keten alle medewerking te verlenen aan het onderzoek door de National Food Crime Unit. De supermarktketen toont alle bereidwilligheid om samen te werken met NFCU om de zaak tegen de vleesleverancier rond te maken. Er is niets aan de hand voor wat betreft de voedselveiligheid van het vlees, maar wel een zaak van voedselfraude: de consument moedwillig een ander product verkopen dan hij denkt te kopen. Andrew Quinn, plaatsvervangend hoofd van de NFCU, waarschuwt iedereen die het in zijn hoofd haalt om het Britse publiek te foppen: "Wij nemen voedselfraude zeer ernstig en treden streng op om de consument te beschermen."