Die eiwittransitie is in Malawi nog niet echt doorgedrongen. In tegenstelling tot wat ik verwachtte, is vlees hier zo goedkoop dat zelfs de allerarmsten het zich kunnen veroorloven dit regelmatig te eten. In de steden wordt er op elke straathoek vlees gegrild.
Toen ik op de vraag wat mijn favoriete vlees is, antwoordde dat ik zo min mogelijk vlees probeer te eten, ontving ik een blik zo glazig als een mislukte Irish potato. De enige keer dat ik het woord vegan las hier, was op een bord langs de weg bij een bandenverkoper (en nog één keer bij een verdwaalde Indiër in het centrum van de stad). Vegan autobanden, geen idee wat dat zijn.
Nu staat de vleesconsumptie in Malawi vooralsnog niet in verhouding tot die in het westen (11 kilo per persoon in 2013, ten opzichte van bijna 90 kilo in Nederland), maar net als in vrijwel alle ontwikkelingslanden is er de laatste jaren sprake van een enorme stijging, die alleen nog maar zal doorzetten. Daar waar de grootste toename van de vleesconsumptie toe te schrijven is aan de 'middle income countries' gaat het dus ook in veel andere landen hard.
Waar ik in de auto over zat te mijmeren was: als we als gehele wereldbevolking een verschil willen gaan maken, moeten we de mensen hier en in al die andere landen dan niet alvast inlichten? Ik bedoel, als we echt het probleem willen aanpakken, zal iedereen mee moeten doen en voordat dit idee geland is ben je zo een paar jaar verder.
Willen we als gehele wereldbevolking een verschil gaan maken, moeten we de mensen hier en in al die andere landen dan niet alvast inlichten?Nu ligt dit natuurlijk allemaal erg gevoelig, want voordat wij met ons geconsuminder onze vleesverorbering per persoon teruggebracht hebben tot onder het huidige niveau in Malawi, zijn we waarschijnlijk een paar eeuwen verder. En juist nu zij het beter krijgen, hebben ze recht op hoogwaardiger voedsel - dus minder 'lege koolhydraten zoals rijst en tsima (mais) en meer eiwitten. Maar liefst zou je natuurlijk willen dat ze direct de vlees-stap overslaan en overstappen op hoogwaardige plantaardige alternatieven.
Het is de vraag deze mensen blij zullen zijn met een dergelijke boodschap. Eerst is hen al de tabaksproductie ontnomen en dan straks ook nog hun koeien, geiten en varkens. Straks moeten ze over op soja of een ander eiwitrijk gewas. Maar ja. Het is in ieders belang, zullen we maar zeggen.
Heb ik hier als wetenschapsjournalist een taak in? In hoeverre is het mijn missie om de wereld 'een stukje beter te maken' door gedragsverandering te bewerkstelligen, of het nu in eigen land is of elders? Daarover verschillen de meningen en het denken over de klimaat-thematiek lijkt de laatste maanden wat op te schuiven. De urgentie is te groot om simpelweg over het onderwerp 'te blijven berichten', lijkt het adagium. Onze toekomst staat op het spel.
Ik heb daar mijn bedenkingen bij. Ja, wij kunnen het verschil maken door de problemen bloot te leggen en oplossingen aan te dragen - constructieve journalistiek noemen we dat. Maar ik denk dat het effectiever is als we het subtiel doen, in plaats van het van de daken te schreeuwen. Het hoeft er allemaal niet zo dik bovenop te liggen. Door onze keuzes voor onderwerpen en bronnen, en onze afwegingen in de verslaggeving zijn we al sturend genoeg. Moeten we dan daar bovenop ook nog dwingende en dringende leefstijladviezen gaan geven? Laten we dat aan de actievoerders en opiniemakers overlaten. Ook in Malawi.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#5 Ik zou er geen stad en land voor afreizen (veganisme moet wel praktisch haalbaar zijn), maar als je de keuze hebt zou ik er zeker voor kiezen...
Most tyres are created using stearic acid, a chemical compound, which car tyre manufacturers use as an additive to help make the rubber strong enough to maintain their shape while under steady friction, yet flexible enough to provide grip on the road. Stearic acid is predominantly derived from animal grade products (in fact, the word stearic derives from the Greek word ‘stear’, which means tallow). However, stearic acid can also be sourced from vegetable and plant based products. (*)
Jop de Vrieze eerlijk gezegd ging mijn eerste associatie met jouw artikel nog veel verder terug in de tijd ;-). Zonnekoning Louis XIV en Marie-Antoinette leven in onvoorstelbare luxe, terwijl het volk aan de hekken van de paleizen rukt en roept "Majesteit, het volk heeft honger! Er is geen brood!" waarop Marie-Antoinette zegt (zo gaat het verhaal) "Nou, dan eten ze toch gewoon gebakjes?"
Marie-Antoinette spiegelde ook haar eigen wereld met een realiteit waar ze geen flauw benul van had... Zij is geëindigd met haar hoofd op de guillotine. Just saying.... ;-).
Die "vegan tyres" bestaan echt. Gat/gaatje in de markt?
Mooi bloedserieus antwoord van Jop. Hopelijk gaat hij nog lang door met goede artikelen schrijven.
En ik maar denken dat de termen 'eerste wereld' en 'derde wereld' niet meer van deze tijd waren. ;)
Overigens kun je aan de column aflezen dat ik juist niet vind dat we ons hiermee moeten bemoeien. De gedachte die in me opkwam is niet meer logisch, omdat iedereen die vanuit de ene naar de andere realiteit reist, die twee in elkaar spiegelt. Zo zal een Malawiaan in Nederland zich weer heel andere dingen afvragen.
Uiteraard ben ik het ermee eens dat in een land als Malawi de winst niet te behalen valt, al is het maar omdat de meeste mensen daar juist meer eiwitten nodig hebben (en het recht hebben om die te consumeren) en omdat wij eerst maar eens aan onze eigen consumptie moeten werken. Alleen, als we van die transitie geen wereldwijde beweging van weten te maken gaat dat consuminderen van ons ook geen zoden aan de dijk zetten.
Alleen zie ik voor mij als journalist geen rol weggelegd.
#2, ik denk wel dat Jop een proefballonnetje los laat. Waar gaat het over hier?