Uit onderzoek is nu gebleken dat in een van de zes productielijnen in het Griekse Preveza sinds zes maanden een nieuw type zalmschaal werd gebruikt. Deze schalen waren ingezet om productietechnische en duurzaamheidsvoordelen te behalen. In de praktijk bleken ze poreus te zijn, waardoor bacteriële verontreiniging in de schalen vastgehouden kon worden. Een externe menselijke besmetting heeft de Salmonella Thompson bacterie waarschijnlijk in de schalen doen belanden.
Foppen meldt inmiddels weer te zijn overgestapt op schalen voor eenmalig gebruik.
Fotocredits: Joseph Wu Origami
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De onderzoeksraad doet onderzoek maar wil er nog niet over praten. Ondertussen communiceert een expert er maar alvast over. Wat mij betreft zou het verstandiger zijn als deze wetenschapper niet met VMT gesproken zou hebben.
Nog een nakomertje - ik ben bezig de topwiki te updaten en er schiet me weer wat te binnen - bacteriofagen en pascalisatie. Foppen had beide technieken kunnen inzetten. Begrijp me niet verkeerd, voorkomen is key (en ze zijn echt oliedom geweest door verkeerde materialen te gebruiken), maar ik vraag me af of Foppen ooit gekeken heeft naar deze twee milde conserveertechnieken. Vooral de inzet van fagen ter onderdrukking van salmonella is een interessante. Er zit een high-tech bedrijf in Wageningen Micreos dat een product hiervoor op de markt brengt.
Het zal foodlog niet verbazen dat ik vind dat we juist minder voorzichtig moeten zijn met de inzet van nieuwe verwerkingstechnieken. Als we na de oorlog zo gedacht zouden hebben, dan zouden we nog steeds geen koelkast of magnetron hebben. Wel vind ik dat je consumenten keuze moet kunnen geven. Daarom ben ik voorstander van verplichte melding van de verwerkingstechniek op de verpakking. Dus niet alleen voor bestraling of voor GMO.
Ik zeg altijd "they love processed food in the USA". De achtergrond? Er is geen fabrikant van een beetje grootte die durft om producten op de markt te brengen zoals wij die vers(bewerkt) kennen in Europa. Alles draait om 'voedselveiligheid' in de states. Waarom? Je wilt als voedselverwerker geen claim aan je broek krijgen, dat kost je immers je kop. Overprocessed food, kapot gekookt of gesteriliseerd, met veel conserveermiddelen etc. is typische Amerikaans.
Stel nu dat wij ook rechtszaken krijgen tegen voedselverwerkers (en in geval van Foppen lijkt dat niet onlogisch), hoe gaan andere voedselverwerkers hier dan op reageren? Gaan we in de toekomst een situatie krijgen waarbij vers-bewerkt onder vuur komt te liggen? Ik hoop het niet!
Risico's minimaliseren is logisch. Een hoge mate van professionaliteit vragen vind ik ook heel normaal. Maar als 'de maatschappij' denkt dat 0-risico bestaat, dan weet ik niet of we daar uiteindelijk zo blij mee moeten zijn.
Snap je?
Wouter, wat je zegt in je laatste zin lijkt me heel relevant. Wil je het nader toelichten?
Ik ga deze zaak goed volgen. Gaan de slachtoffers een kans maken of niet?
http://www.telegraaf.nl/binnenland/13102207/__Aangifte_om_besmette_zalm__.html
De vraag is daarna of dit ervoor gaat zorgen dat we 'amerikaanse' toestanden gaan krijgen of niet. Indien veiligheid nog meer aandacht gaat krijgen, dan is dat de doodsteek voor vers(bewerkt) in de toekomst.