Veehouders in heel Europa zijn zeer alert op het besmettelijke bovine virale diarreevirus (BVD). Dit virus, familie van het varkenspestvirus, kan voor veel schade zorgen door sterfte, slechte groei en ontwikkeling en het vaker ziek zijn van de dieren. In Nederland is een (vrijwillig) BVD-programma van kracht, gericht op het opsporen en afvoeren van dragers. Ook kan er gevaccineerd worden. BVD is niet gevaarlijk voor mensen.

Onverwacht serologisch positief
Om het vaccinatieprogramma verder uit te testen zette het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad recent een vaccinatieproef op, meldt Boerderij naar aanleiding van een verslag in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde. Voor de proef werden 100% BVD-vrije koeien uit Denemarken gehaald en in een aparte, geïsoleerde stal ondergebracht. Toch bleken bij het begin van de proef 3 koeien serologisch positief. Drie weken in de proef waren er opnieuw positieve gevallen in de niet-gevaccineerde controlegroep.

Besmetting via de mens
Zorgvuldig onderzoek maakte duidelijk dat één van de eigen kalveren van de proefboerderij BVD-drager was. Ondanks een fysieke scheiding tussen de kalverstal en de proefstallen en strikte hygiëneregels bleek het virus toch overgedragen. Dat kon dus niet het gevolg zijn van dier-op-dier contact. De enige manier waarop de infectie kon hebben plaatsgevonden, is via het personeel. BVD wordt dus ook via mensen overgebracht.

Fotocredits: WUR
Dit artikel afdrukken