FlashBeroepsvisser toch ook stroper

Wat (misschien gelukkig maar) weinig mensen weten: iedereen mag oesters rapen en plukken bij laagwater. Het mag ook overal, behalve daar waar land en water tot natuurgebied verklaard zijn. Wat ook weinig mensen weten: per persoon mag een ieder per dag 10 kilo oesters mee naar huis nemen. Ook kinderen. Wie veel oesters nodig heeft, neme drie kinderen mee en kan aldus 40 kilo oogsten voor thuisgebruik en voor de buren. Zelfs beroeps-oesterplukkers kennen de regels niet, of overtreden ze op de gok.

nws.nl - Beroepsvisser betrapt met 667 kilo illegaal geraapte oesters, 20 feb 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 20 feb '19
  • 22:08

Wat een verschil met het vaste land! Voor wilde bramen, bosbessen, vlierbessen, lijsterbessen, rozenbottels, zure kersen, sleedoorn, paddenstoelen, kun je een boete van wel 4100 euro krijgen. Een hoeveelheid van een champignon bakje wordt nog door de vingers gezien, maar het blijft 'stroperij'. (FL: Verboden vruchten)

Arnoud Leerling
Arnoud Leerling expert in samenwerking en ketenvorming
  • #1
  • 20 feb '19
  • 21:22

Vooral discutabel omdat particuliere rapers gezondheidsrisico's lopen in geval van te hoge gehaltes bacteriën of, erger nog, algen in de schelpdieren. Beroepsvissers worden dan geïnformeerd en gehouden aan vangstbeperkingen. Particulieren die ziek worden leiden behalve tot individuele problemen ook tot imagoproblemen voor de sector. Kranten melden al snel dat mensen ziek zijn geworden van het eten van schelpdieren, zonder te melden wat de oorzaak is.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.