Veel meer plantensoorten bevatten vitamine B dan we tot nu toe dachten. Onderzoekers van onder meer Imperial College London identificeerden uit 6.400 eetbare planten waarvan de voedingswaarde nog niet bekend is, 1.044 soorten als potentiële bronnen van vitamine B (B1, B2, B3, B5 en B9).
Vitamine B-tekort is een wijdverspreid probleem. In zowel ontwikkelings- als ontwikkelde landen lijden mensen aan een tekort van deze essentiële vitamine voor de menselijke gezondheid. Vitamine B helpt in zijn verschillende vormen bij onder meer het afbreken en vrijgeven van energie uit voedsel en helpt je een zenuwstelsel gezond te houden. De meest populaire bronnen van B-vitamines zijn vlees, vis, zuivelproducten, eieren, peulvruchten, wat vers fruit en verrijkte voedingsmiddelen. Dat betekent dat mensen die weinig of geen dierlijke producten eten, moeten opletten dat ze genoeg vitamine B binnenkrijgen uit levensmiddelen binnenkrijgen. Een andere optie is bijslikken.
In het plantenrijk zit dus meer potentieel dan gedacht. Een van de in kaart gebrachte mogelijke vitamine B-bronnen is de grasfamilie Digitaria. Omdat de soort goed bestand is tegen warme en droge klimaatomstandigheden, kan dit gewas bij stijgende temperaturen uitgroeien tot een belangrijke toekomstige voedselbron. Een kanttekening: 63 van de geïdentificeerde potentiële bronnen, zoals bijvoorbeeld baobabs, worden in het wild bedreigd. Van 358 soorten is de status nog niet bekend. Zomaar plukken van deze 'nieuwe' bronnen is dus nog niet meteen een goed idee.
Het onderzoek illustreert volgens de wetenschappers dat er meer aandacht moet komen voor de 'ongelofelijke diversiteit van eetbare planten'. Zeker in het licht van de voedselvoorziening van toekomstige generaties. Van de duizenden soorten eetbare planten die de wereld telt, is slechts van een enkele de voedingswaarde bekend.
Vitamine B-tekort is een wijdverspreid probleem. In zowel ontwikkelings- als ontwikkelde landen lijden mensen aan een tekort van deze essentiële vitamine voor de menselijke gezondheid. Vitamine B helpt in zijn verschillende vormen bij onder meer het afbreken en vrijgeven van energie uit voedsel en helpt je een zenuwstelsel gezond te houden. De meest populaire bronnen van B-vitamines zijn vlees, vis, zuivelproducten, eieren, peulvruchten, wat vers fruit en verrijkte voedingsmiddelen. Dat betekent dat mensen die weinig of geen dierlijke producten eten, moeten opletten dat ze genoeg vitamine B binnenkrijgen uit levensmiddelen binnenkrijgen. Een andere optie is bijslikken.
In het plantenrijk zit dus meer potentieel dan gedacht. Een van de in kaart gebrachte mogelijke vitamine B-bronnen is de grasfamilie Digitaria. Omdat de soort goed bestand is tegen warme en droge klimaatomstandigheden, kan dit gewas bij stijgende temperaturen uitgroeien tot een belangrijke toekomstige voedselbron. Een kanttekening: 63 van de geïdentificeerde potentiële bronnen, zoals bijvoorbeeld baobabs, worden in het wild bedreigd. Van 358 soorten is de status nog niet bekend. Zomaar plukken van deze 'nieuwe' bronnen is dus nog niet meteen een goed idee.
Het onderzoek illustreert volgens de wetenschappers dat er meer aandacht moet komen voor de 'ongelofelijke diversiteit van eetbare planten'. Zeker in het licht van de voedselvoorziening van toekomstige generaties. Van de duizenden soorten eetbare planten die de wereld telt, is slechts van een enkele de voedingswaarde bekend.
Hierbij nog even de link naar informatie over 'plantaardig vitamine B12' van de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.
#6 Stommiteit is te zwaar, stom van mij. Heb het veranderd in misser, dat dekt de lading beter.
Ik leer van "mijn" vegan dokters dat B12 de enige vitamine is die vegans als supplement moeten nemen. Alle andere vitaminen, ook de andere vitaminen B, worden geleverd door plantaardig voedsel. Het enige alternatief voor B12 is veel in de grond wroeten, "eat dirt" zoals dieren doen, die daardoor B12 in hun systeem krijgen en dat vervolgens "doorgeven" aan de eter van die dieren. B12 is van bacteriële oorsprong, niet plantaardig of dierlijk.
De "wetenschappelijke bewijzen" die in #[#3](comment:308545) worden genoemd van de aanwezigheid van B12 in planten ben ik benieuwd naar.... Ik volg uitsluitend artsen die de plantaardige levenstijl promoten met op wetenschap gebaseerde argumenten. Als het waar was wat in #[#3](comment:308545) wordt beweerd, dan zou dat door deze "plant based physicians" tot het eindeloze worden herhaald, want hoe fijn zou het zijn als je B12 via planten zou kunnen binnenkrijgen. Maar dat is niet het geval. Integendeel: er wordt steeds opnieuw benadrukt dat het enige supplement dat onmisbaar is als je uitsluitend plantaardig eet, B12 is.
Dr. Neal Barnard legt het hier heel simpel uit.
#2 was mijn conclusie over het bericht over vitamine B in planten. Naar aanleiding van #3 ben ik de claim van James gaan checken. En inderdaad zit er dus wel in sommige planten vitamine B12. Maar daar hebben veganisten dus nauwelijks iets aan. Beetje overdreven om mijn #2 dan maar meteen als 'stommiteit' af te doen, vind je niet?
Het uitgangspunt is nog steeds geen vit. B-12 in planten gevonden. Dat zit er in en in meer dan we dachten. Oef, dan maar over opneembaarheid beginnen om de misser in #2 maar weer snel te doen vergeten.