Aan bod kwamen alle bekende thema’s: het klimaatakkoord, de kringlooplandbouw, elektrisch transport, verduurzaming en het gelijke speelveld dat iedereen in Europa dezelfde regels zou moeten opleggen. De ondernemers en producenten wezen op de knelpunten van de wetgeving; de overheid wees op het gebrek van actie van de bedrijven. Dat is het gebruikelijke spel.
Thijs Cuijpers, directeur van Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Nederland sprak het openingswoord. Dat gebeurde in afwezigheid van de Kamerleden, die nog aan het stemmen waren over de afschaffing van de dividendbelasting. Jammer, want Cuijpers stelde namens de boerenproducenten concrete knelpunten in de wetgeving aan de orde: de onderzoeksruimte die nodig is om gewasbescherming te ontwikkelen, het gebruik van dierlijke mest ten koste van kunstmest en de lokale teelt van plantaardige eiwitten.
Op de vraag - na afloop van het debat - “Heeft u hier nu de oplossing gehoord?” antwoordt Cuijpers stellig en kort “Nee”. Cuijpers zegt wel dat er eindelijk zicht komt op het zetten van concrete stappen. “Producenten, verwerkers en retail komen nu samen en kijken op een vergelijkbare manier tegen het verduurzamings-vraagstuk aan. De bereidheid door de hele keten om daar iets aan te doen wordt steeds duidelijker.” Het dreigen met strenge wet- en regelgeving is immers alleen een stok achter de deur, maar als de bereidheid tot verandering er niet is, gebeurt er ook niks. Die bereidheid is er nu, volgens Cuijpers.
“Stop met polderen, begin met timmeren.” Zo vat Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) het debat simpel samen. Daarna begon de borrel.
Nieuws van de dag in de Tweede Kamer wordt natuurlijk de #Voedselpoort ;). Zin in! D66 heeft misschien ook wel nieuws maar wij hebben oesterzwamkroketjes.
— Nelleke Hijmans (@nellekeh) October 9, 2018
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hoe dan ook, dank Jan Peter, want zo is het duidelijk.
Over Tjeerd toch een persoonlijke opmerking: je kunt veel van hem zeggen, maar niet dat hij zich niet overal laat zien en daar alle moeite voor doet.
Verder zitten we in Nederland met een attitude die is wat je daar constateert, vermoed ik. Daarom ben ik wat milder over individuen.
O, het spreekt niet voor zich ☺ ?
Kijk even naar de kop (geen kritiek op Foodlog, maar dit is kennelijk wat er gecommuniceerd werd), die geloof je toch niet: ‘Bereidheid boeren en bedrijven om samen duurzaam te worden groeit’. Je zou toch zeggen dat ze al wat verder waren. Dat ze vastbesloten waren koste wat het kost duurzaamheid de hoogste prioriteit te maken. Ten koste van wat omzet en ten koste van wat winst. Misschien zelfs wel veel. Dan moet er wat geld bij en gaat er wat aandeelhouderswaarde eraf. Maar dan ben je wel klaar voor de toekomst en iedereen blij. Ik bedoel, dat bedoel ik. Dit is toch een gotspe. Maar weer niet vreemd (de vertoning is vreemd) als je naar de organiserende partijen kijkt. Die zijn de laatste decennia niets veel anders aan het doen dan het duurzame proces vertragen en frustreren. Of moeten we juichen van iets minder suiker, iets minder zout en iets minder plastic? Wat een gepiel. En wat een gesoebat.
Hetzelfde gesoebat dat deze week in het torentje van Rutte plaatsvond. De top van de Nederlandse multinationals kwam op bezoek. Nu de afschaffing van de dividendbelasting niet door gaat komen ze wat anders halen. Minder regels? Nou die komen niet voor een dichte deur, want we weten allemaal hoe Rutte de multinationals op handen draagt. Bij welke wordt hij straks CEO?
Het is overigens wonderlijk dat hij ook door het MKB op handen wordt gedragen. En dat terwijl hij ze doorlopend in het stof laat bijten. Ten faveure van de BigCorp. Dat die ondernemers uit het MKB überhaupt nog op hem stemmen. Maar ik weet wel wat dat is: je bent ondernemer dus stem je VVD. Dat geeft een goed gevoel, je bent dan echt een ondernemer. Ook al staat het water aan je lippen en word je genaaid aan alle kanten.
Moet ik nog uitleggen dat ik het niet serieus neem? LTO, CBL, FNLI deden het ook niet. De politici die te laat kwamen opdagen ook niet. Tjeerd ‘begin met timmeren’ de Groot al helemaal niet.
Kortom een lachertje.
Kun je uitleggen waarom, Jan Peter?
Nu moeten we raden.
Ik vind dat hele debat een vreemde vertoning.
Rare jongen, die Cuypers van LTO. Beweert doodleuk dat wetgeving niet werkt als de bereidheid tot verandering er niet is. Volgens mij zijn bekeuringen juist bedoeld om gedrag te veranderen.
Rare jongen, dat Kamerlid De Groot. Die wil stoppen met polderen en beginnen met timmeren. Zal hierover wel een motie gaan indienen, die niemand snapt, wel goed klinkt en dus aangenomen zal worden, net als zijn motie over het resetten van grasland en het kalenderspuiten met glyfosaat. Ben benieuwd hoe zijn timmerwerk eruit gaat zien.
De suggestie wordt gewekt dat Brussel moeilijk doet over het vervangen van kunstmest door dierlijke mest, waar we in NL meer dan genoeg van hebben. Rare jongens daar? Brussel is een groot voorstander van vervanging, is mij daar meermaals verzekerd, mits aangetoond is dat de milieu-effecten van dierlijke mest niet slechter zijn dan die van kunstmest. Dat eist gedegen onderzoek naar technieken van bewerking van mest (om de nutriëntengehalten in overeen stemming te brengen en de wensen van het gewas) en uiteraard voldoende veldproeven waarin gelijkwaardigheid bewezen wordt. En uiteraard moet een juist gebruik geborgd zijn door wetgeving en controle (al werkt dat volgens Cuypers niet als de boer dat niet ziet zitten). Zolang de sector en onze overheid daar het geld niet voor over hebben is de kreet ‘meer dierlijke mest, minder kunstmest’ enkel bedoeld voor de bühne. Of men denkt werkelijk met een paar dubbeltjes aan R&D een en ander wel te kunnen ritselen in Brussel. Rare jongens hier.