De Russische landbouw heeft de komende vijf jaar, bovenop het bestaande vijfjarenplan, nog eens extra 13,3 miljard euro nodig. Dat schrijft Boerderij.

Het geld is nodig om de gevolgen van de importstop op landbouwproducten uit de EU en VS op te vangen. Rusland zal met name investeren in het opvoeren van de binnenlandse productie van varkens- en kippenvlees. Dat zegt de Russische minister van landbouw, Nicolai Fyodorov. Die extra investeringen kunnen al 'op korte termijn' de ontstane gaten ten gevolge van de importstop opvullen.

'Gematigd scenario': plus 40%
Fyodorovs ministerie heeft berekend welke investeringen nodig zijn om de gevolgen van de importstop op te vangen. Het huidige vijfjarenplan 2015-2020 bedroeg 33,5 miljard euro. "Op basis van alle realiteiten en alle veranderingen hebben we een gematigd scenario voor de ontwikkeling van de (landbouw)industrie voorbereid, waarvoor een extra 13,3 miljard euro nodig is", citeert Reuters Fyodorov. Het geld is nodig om bestaande subsidieregelingen voor de varkens- en kippenhouderij langer door te zetten en om financiële verplichtingen van akkerbouwers en investeerders in de landbouwsector veilig te stellen.

Tegenvaller
Op last van Rosselkhoznadzor, de Russische veterinaire dienst, zijn 41.000 varkens geruimd op een grootschalig varkensbedrijf dichtbij de grens met Oekraïne. De dieren bleken besmet met Afrikaanse varkenspest. Eerdere pogingen om de ziekte in te dammen, mislukten. Daarom werd besloten tot ruiming van het gehele bedrijf. Dergelijke ziektegevaren zijn een tegenvaller in de strategie van Rusland om versneld zijn buitenlandse voedselafhankelijkheid te verkleinen.
Dit artikel afdrukken