Low Carb blijkt flauwekul. Rauwe spruitgroenten zijn gevaarlijk. Superfoods vol antioxidanten zijn niet gezond en multivitamines zijn geen vervanging voor een gezond voedingspatroon.
Helpt het Voedingscentrum je een gezondere keuze te maken met dit soort informatie?
Fotocredits: screenshot, Voedingscentrum
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wel de goede vetten natuurlijk: verzadigd of onverzadigd, komend van dieren, olijven. avocado's of kokosnoten. Niet de meervoudig onverzadigde zaadoliën als b.v. zonnebloem.
Zie dit artikel in de BMJ of kijk naar dr. David Perlmutter.
Niet echt een waarheid volgens het Voedingscentrum.....
@Willem: ja, je mag dit gerust beschouwen als Atkins. Vet is je vriend, niet je vijand.
@Karin: wat is de onderbouwing voor "willens en wetens liegen?"
@Hans: een staatsorganisatie die willens en wetens liegt tegen burgers, is een bedreiging voor de volksgezondheid. Waar zijn/blijven (bijvoorbeeld) de laatste wetenschappelijke inzichten, melk, water en aardappelen.
Beste Guido (#65),
Mijn dank. Ik sloeg nog slechts een vluchtige blik op de informatie die u mij geeft, maar moet ik die zien als een beschrijving van wat Atkins voorstond? Die was -wat u ook propageert- niet bang van vet. Dat om slank te worden (of te blijven) je je koolhydraatopname zult moeten beperken, daar ben ik wel van overtuigd. Maar dat maar alle vet goed is? Atkins zelf leed in zijn jaar van sterven (hij werd slechts 72 jaar) aan een hartfalen (is via journalisten die hem interviewden naar buiten gekomen) en had bij zijn sterven een BMI van nota bene 26,7. Op het Atkinsforum wil men zulke kritiek (zeg maar heiligschennis) niet horen; de Atkinskerk kan dan ook prompt niet op mijn lidmaatschap rekenen.
Ik veronderstel dat er wel degelijk slechte vetten bestaan. Het vermoeden dat alle verzadigde vetten slecht zijn is mogelijk niet waar en het vermoeden dat alle onverzadigde vetten wel goed zijn is zeker niet waar. Maar hoe is het nu? Atkins had zeker verdiensten, maar hij en zijn getrouw gebleven volgelingen zijn blijven staan op zijn inzichten uit die van de 60-er jaren. Het vleugje Paleo dat u toevoegt lijkt me een staaltje van selctief shoppen. Enfin, ik lees uw hele verhaal nog eens nauwkeurig na. Het heeft zeker waarde. Dat heeft concretisereing als het over concrete dingen gaat altijd.
Dat engelsen twee woorden voor graan hebben (#61) doet niets af aan het duidelijke onderscheid dat bestaat, ook landbouwkundig.
Het ministerie van Landbouw in de VS doet dat onder andere hier voor consumenten, waar men onderscheidt tussen grains & protein food:
http://www.choosemyplate.gov/food-groups/
En hier voor productie en handel waar men onderscheidt tussen grains & oilseeds:
http://www.fas.usda.gov/commodities.asp
Verder vind ik het persoonlijk totaal niet van belang om, in het kader van paleontologische gezondheidaspect, onderscheid te maken tussen de twee categorieen (#59).