Voor consumenten blijft het verschil tussen ‘te gebruiken tot’ en ‘tenminste houdbaar tot’ erg onduidelijk. Het leidt tot (te) veel voedselverspilling. Reden voor de Belgische politiek om een wetsvoorstel tot vereenvoudiging van de houdbaarheidsetikettering in stemming te brengen, schrijft RetailDetail.

Van de Europese consumenten blijkt 53% het verschil tussen ‘te gebruiken tot’ en ‘tenminste houdbaar tot’ niet te kennen. De verwarring is verantwoordelijk voor 20% van de voedselverspilling bij consumenten thuis. Een gemiddelde Vlaming gooit 18 tot 26 kilo voedsel per jaar weg.

Een ‘te gebruiken tot’-datum staat op zeer bederfelijke producten. Na deze datum kan je het voedingsmiddel om gezondheidsrisico’s te vermijden beter laten staan. ‘Tenminste houdbaar tot’ geeft aan tot welke datum de kwaliteit gegarandeerd is. Ook na de aangegeven datum kan je het voedingsmiddel nog veilig consumeren, maar neemt de kwaliteit langzaam af.

De nieuwe Belgische wet trekt de etikettering gelijk aan die in Nederland. Producten met een lange of zelfs bijna houdbaarheid (denk aan blikproducten, rijst en pasta) hoeven dan geen verplichte houdbaarheidsdatum meer op de verpakking. Dat kan een jaarlijkse verspillingsvermindering van 5 kilo per Belg opleveren.

Overigens is ook in Nederland het vraagstuk rondom de houdbaarheidsdatum nog altijd actueel. Daarom blaast het Voedingscentrum de campagne Samen Tegen Voedselverspilling vanaf vandaag opnieuw leven in.
RetailDetail - Wetsvoorstel voor duidelijkere houdbaarheidsdata
Reageer
  • Deel
Druk af