Via het Europese waarschuwingssysteem RASFF-systeem (Rapid Alert for Food and Feed) en de verplichte meldingen door de Nederlandse autoriteiten is het FAVV gewaarschuwd dat er vanuit Nederland vers vlees geleverd is aan Belgische bedrijven dat mogelijk besmet is met de bacterie Salmonella goldcoast, meldt De Standaard.

Het FAVV heeft uit voorzorg de betrokken bedrijven gevraagd een risicobeoordeling op te stellen. Door bepaalde productiestappen, zoals verhitten, kan de bacterie onschadelijk gemaakt worden. Voor twee bedrijven is inmiddels al een vervolgstap bekend: het FAVV heeft Vleeswaren Peeters, producent van verschillende soorten salami, de opdracht gegeven een drietal producten terug te halen die te koop zijn bij onder meer Lidl en Delhaize. Hetzelfde geldt voor door het bedrijf Imperial Meat Products geproduceerde Jambon d'Ardenne en Ardense ham, te koop bij onder meer Carrefour, Delhaize en Colruyt Groep. Ook Aldi haalt ham uit de schappen. Peeters en Imperial zijn vooralsnog geblokkeerd.

Het FAVV "houdt de situatie nauwlettend in het oog en zal het alle nodige maatregelen nemen in het belang van de consument, waardoor de consument op de hoogte blijft van eventuele vervolgmaatregelen", aldus het agentschap. Alle informatie over de terugroepingen is terug te vinden op de website van het FAVV.

Symptomen van een salmonella-besmetting zijn koorts, buikkrampen en diarree binnen de 6 tot 72 uur na consumptie van het besmette voedsel. Kwetsbare groepen, zoals jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen lopen een groter risico. Als iemand klachten krijgt en van de mogelijk besmette producten heeft gegeten, luidt het advies dit aan de huisarts te melden.

Het FAVV geeft aan dat uit analyses bij de betrokken bedrijven niet is gebleken dat er besmette producten op de markt gekomen zijn en ook zijn er niet meer infecties door Salmonella vastgesteld in 2018 in vergelijking met voorgaande jaren.

Dat het retraceringssysteem 20 jaar na de dioxinecrisis nog steeds niet op punt staat, vind ik absoluut een nieuwswaardig gegeven
Tracering na 20 jaar nog steeds niet op orde
Afgelopen maand ontstond België onrust over de betrouwbaarheid van vlees omdat '30% van het Belgische rundvlees niet traceerbaar' zou zijn.

Dat bleek achteraf een storm in een glas water. Toch was het voldoende reden voor de Nieuwsombudsman van VRT, Tim Pauwels, om er een analyse van te maken. De berichtgeving was onzorgvuldig en het voorwerk had beter gekund, is zijn conclusie.

Pauwels slotopmerking over het belang van traceerbaarheid blijft hangen:
"Ik heb ruwweg 20 jaar geleden heel veel journalistieke energie in de dioxinecrisis mogen steken. Voor degenen die roepen dat die crisis sterk overdreven werd: ik ben het daar niet mee eens. Ook toen ging het in essentie over het falen van de voedselketenbewaking.
De sector heeft toen zware schade geleden omdat ze niet overtuigend genoeg vlees (en voeder) kon retraceren. Als er op een dag bij een steekproef bijvoorbeeld dioxine wordt gevonden, moet je weten van welk dier dat vlees komt, en vooral welk voeder dat dier heeft gegeten. Want het probleem zit waarschijnlijk bij dat voeder. [..] Dat het retraceringssysteem 20 jaar na de dioxinecrisis nog steeds niet op punt staat, vind ik absoluut een nieuwswaardig gegeven."
Dit artikel afdrukken