Binnenkort kunnen ook Belgische consumenten bewust kiezen voor beter varkensvlees. Binnenkort lanceert de Belgische varkenssector namelijk een eigen nationaal dierenwelzijnslabel.

"Voor het eerst wordt een concrete oplossing geboden voor lokale producenten via een initiatief dat door de hele keten gedragen wordt," zegt Liesbet Pluym, coördinator bij Belpork, op VMT. Dat is de interprofessionale organisatie waarin ABS, Boerenbond, Febev vzw, BFA , Comeos vzw, de Landsbond Der Beenhouwers, Fenavian en de transportfederaties Febetra en TLV (Transport en Logistiek Vlaanderen) verenigd zijn. "Dit nieuwe label biedt veehouders en verwerkers de kans om een eerlijke prijs te krijgen voor de extra inspanningen die ze elke dag opnieuw leveren om kwaliteitsvolle en faire voeding op het bord van de Belgische consument te brengen.”

Sinds begin van dit jaar is in België het generieke kwaliteitssysteem BePork ingevoerd. Het nieuwe label zet daar nog eens de dierenwelzijnsdimensie bovenop. Anders dan het Nederlandse Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming of het Duitse Tierwohl. is het flexibel. Per retailer kan het anders worden ingericht.

Producenten en retailers krijgen de mogelijkheid mee om zich onderling te differentiëren door boven de strenge basisnormen van het label eigen accenten te leggen om optimaal bij de wensen van hun kopers aan te sluiten. Dat is niet onbelangrijk op dit moment omdat de varkensprijzen laag zijn. En, last but not least, zo krijgen consumenten meer keus ten aanzien van de eisen die zij stellen aan het vlees op hun bord. Of dat nu duurzaamheid, gezondheid, dierenwelzijn, kwaliteit óf smaak is.
Reageer
  • Deel
Druk af