Belangenorganisatie Comeos zegt op Vilt.be dat het aanbod van boerenproducten veel groter is dan de vraag. Daarmee geven de supers in België, net als hun Nederlandse collega's, aan dat zij de prijzen niet bepalen. België is - net als Nederland - een exporterend land voor belangrijke delen van zijn dierlijke productie.

Overproductie
Daarnaast vindt Comeos dat boeren zich bewust moeten zijn van de overproductie die hun sector creëert. “In 2009 was er al overproductie in de zuivelsector. Vandaag produceren we in België nog 12 procent meer melk dan toen. Het aanbod is veel groter dan de vraag”, stelt directeur Dominique Michel van handelsfederatie Comeos. “Daar bovenop komt het Russische embargo, dat ook geldt voor melk en varkensvlees, waardoor de vraag nog meer afgenomen is.”

Oplossing op Europees niveau
Comeos is zich bewust van de ernst van de financiële situatie waarin de melkvee- en varkenshouderij verkeren. “Wij hebben daar begrip voor, maar wij bepalen de prijs niet. Deze prijs wordt op Europees en op wereldniveau bepaald”, zegt directeur Michel. “Meer dan 60 procent van het in België geproduceerde varkensvlees wordt geëxporteerd, voor melk is dit meer dan 50 procent. Belgische supermarkten verkopen slechts 10 procent van het Belgische varkensvlees als vers vlees en slechts 15 procent van de Belgische melk als consumptiemelk. Onze impact op de prijszetting is dus nihil.”

Van de Belgische specialiteit wit-blauw rundvlees wordt 95 procent in de supermarkten in België zelf verkocht. Daar kan de eigen retail de prijs wel zetten, zegt Michel. Voor sterk exportafhankelijke sectoren, vindt hij dat er "dringend een oplossing moet komen op Europees niveau." Daarvoor bestaan geen nationale oplossingen volgens Comeos.

Op de site van de VRT schreef Riccy Focke van Boeren Hulporganisatie Boeren op een Kruispunt gisteren de tekst Het water staat de boer aan de lippen. Op Canvas brengt de Belgische omroep een serie afleveringen over de rol van goedkoop eten in de samenleving, die uitgaat van de gedachte dat niet teveel maar te goedkoop de kern van het probleem zou zijn.

Fotocredits: Colruyt, Stéfan
Dit artikel afdrukken