Jo Ghilain, business unit manager van Bio-Planet (onderdeel van de Colruyt Group): “Deze service is uniek in België. Omdat we dit heel grondig willen aanpakken en de kwaliteit van het advies willen garanderen, gaan we in een eerste fase van start in Vlaanderen met zo’n 1.500 deelnemers. Belangrijk om weten is dat klanten zich vrijwillig inschrijven en dat het voedingsadvies vrijblijvend is. Klanten beslissen zelf of ze met ons advies aan de slag gaan.” Na 6 maanden gaat Bio-Planet de proef evalueren. "Het is de bedoeling om ‘Voedingskompas’ uit te breiden naar heel België omdat we geloven in de meerwaarde ervan voor onze klanten.”
De site Voedingskompas, ontwikkeld door Colruyt-dochter SmartWithFood, werkt met een team van diëtisten die de klanten gaan begeleiden. De adviezen sluiten aan op de vorig jaar vernieuwde Belgische voedingsdriehoek. Bio-Planet heeft als missie Belgen gezonder te laten eten. Zo voert de keten in september de Nutri-Score in en past de super regelmatig de samenstelling van producten aan.
In Nederland creëerde onlangs de biologische groente- en fruitimporteur Eosta de augmented reality figuur Dr. Goodfood om biologisch voedsel als medicijn aan te prijzen. De biologische supermarkt EkoPlaza startte met de vorming van het begrip 'gifvrij' als gezonde meerwaarde van zijn merk, maar werd teruggefloten door de Reclame Code Commissie.
Leefstijl als alternatief
Recent introduceerde de onafhankelijke huisarts en oprichter van Arts en Voeding Tamara de Weijer een gids voor huisartsen die alle onbewerkte levensmiddelen, ook niet biologische, adviseert als leefstijl-alternatief voor overmedicalisering. Een door TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) getrokken consortium pleit zelfs voor de introductie van preventieve leefstijlgeneeskunde als vervanging van de oude opvatting van het artsenvak.
Supermarkt Jumbo maakt via diverse initiatieven duidelijk te werken aan dienstverlening op het gebied van persoonlijk voedingsadvies om de verkoop van zijn producten te ondersteunen. Persoonlijk advies rukt snel op vanuit zowel de medische stand als grote supermarkten en zal daarom geen exclusieve meerwaarde blijven voor alleen biologische verkoopkanalen. Colruyt liet met zijn SmartWithFood-App al langer zien hoe ver het supermarktbedrijf is met adviesdiensten op het gebied van gezonde voeding. Bij dochter Bio-Planet test het supermarktconcern nu het effect van een actieve benadering met voedings-, -leefstijl en koopadviezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Interessant voor de discussie hier; in België willen ze ethiekvakken verplichten voor techniekontwikkelaars, ook voor de programmeurs van hieronder genoemde logiciels.
Wat een interessante discussie. Heb er een hoop van opgestoken dank daarvoor aan de deelnemers.
De kop van het artikel is zeer duidelijk en zonder discussie. Maar dan de onderbouwing en dan gaat het met name over het stuk, "Te verwachten valt dat de markt in de komende jaren wordt overspoeld met toepassingen die consumenten gezond door de supermarkt moeten leiden". Op zich kan daar al verschil van mening over bestaan met wat men daar mee bedoelt. Het is te hopen dat men gezond door de supermarkt kan gaan. Maar dan heeft men het over gepersonaliseerd voedingsadvies, en vraag ik me af op welke criteria?
Is het dan niet van belang dat men de definitie van gezond voedsel hanteert, en moeten we die dan eerst niet machtig zijn?
Ik vraag me af als we die niet duidelijk in beeld hebben of het dan niet een slag in de lucht is?
De medische wereld spreekt uit de knoppen van het voedselsysteem niet te kennen, waar hebben we het dan over?
Ben al een poosje bezig (25 jaar) met dit item, durf mijn mond wel te roeren in menig netwerkbijeenkomst waar men pretendeert iets over voedselkwaliteit in relatie tot onze gezondheid te moeten zeggen, heb daar inhoudelijke vragen gesteld maar nooit de goede antwoorden gekregen. Sterker nog men geeft aan het niet belangrijk te vinden die definitie te kennen. Geeft dat niet aan dat andere belangen, als de belangen van de gezondheid van de burgers, het doel zijn.
Dick #25 Wat een redenatie is dat niet wat laag, het is wat mij betreft een enorm verschil en leg het je uit.
Als de natuur iets regelt, wat de hele evolutie al zo is gegaan, we noemen dat de natuurlijke wetten, waar wij een product van zijn, wat is daar op tegen? Reken maar als we die wetten overtreden worden we genadeloos afgestraft hoeveel voorbeelden wil je hebben?
Ja als mensen dat doen, bedrijven of supermarkten blijkt dat er economische belangen een grote rollen spelen, tegengestelde belangen, en men pretendeert jou en mijn gezondheid te dienen, nou en of ik daar problemen mee heb. Zeker gezien de discussie hier gevoerd en mijn ervaring als sociaal bewogen persoon.
Open en eerlijk communiceren met een verhaal dat goed uit te leggen valt en ook door de burgers eenvoudig begrepen wordt is dat niet de weg die we moeten bewandelen? Als dat ook nog gerealiseerd kan worden in de praktijk zodat producenten en burgers en eenieder die meewerkt dat te realiseren er evenredig beter van wordt wat is daar op tegen? Win, win, win, win situatie.
Er zijn in ieder geval drie criteria die mee spelen als we het hebben over onze gezondheid dat zijn 1 met stip inhoudelijk gezond voedsel, 2 een gezonde leefomgeving, en 3 een gezonde live style.
#32 Dennis
1. "de verantwoordelijkheid van directie en chirurg (die misschien wél zich volledig hadden moeten verdiepen in de werking van de robot)"
Niet geheel mee eens. Mensen moet techniek gebruiken zonder de kennis er van. Robotizing gelieerd aan analyse is geen zaak voor een medicus, die onder druk geen tijd heeft voor dat specialisme. Hij rekent ook op steriel gereedschap, maar is ook daar niet verantwoordelijk; de protocollen garanderen. Jij rijd auto, maar hebt geen toegang tot de software van het motormanagement. Je vertrouwt je geavanceerd ‘gereedschap’.
2. 'Het gaat over een verkeerssituatie die ook een menselijke bestuurder kan overkomen, en waarbij er een keuze gemaakt moet worden tussen de dood van de één versus die van een ander. "
Het gaat niet om een gelijkwaardige keuze, want doel en potentie verschillen. Pretentie (doel) van het nieuwe concept is een besturing die volmaakte veiligheid naar een extreem hoog niveau moet brengen ten voordele van alle weggebruikers. En de keuze tussen een bejaarde of een kind mag algoritmisch niet bepaald worden. Als op dit (!) moment een keus moet vallen, behoort die de risiconemer toe; de lezende chauffeur. Niemand kan het voor zich rechtvaardigen op dit moment geblinddoekt zo rond te rijden. En als dat wel kan, dan is het geen issue meer. Dan kan de auto of ander geavanceerd voertuig op een extreem aantal opties ingrijpen.
Eerste probleem is trouwens dat het concept auto niet revolutionair afgestemd is op ‘zelfrijdend’. Het is dezelfde inflexibele massa als de gewone auto. Misschien moet de auto van de toekomst in een honderdste van een seconde recht of zijdelinks naar boven..
Het huidige autoconcept acht ik niet geschikt. Eigenlijk, ik schreef dat eerder, is het waanzin, met ‘dank’ aan de autolobby, dat voor een transitie naar energie-neutraal vervoer voor het concept van begin vorige eeuw weer wordt gekozen. Een kwetsbare bak op wielen.
Trouwens, naar commerciële immorele verwachting zal waarschijnlijk de zelfrijdende auto geprogrammeerd kiezen voor de eigenaar (!), en dat bepalen de door de parameters grootte en hardheid van het object te meten met sensoren, om het impact op de bestuurder minimaal te houden. Het kan onze geliefde Maxima wel zijn in die zelfrijdende Tesla…
3. ".. De facto betekent dat dat de echte keuze gemaakt wordt door de programmeur,.."
Ja en nee. De echte keus behoort te allen tijde mogelijk gemaakt te worden, afhankelijk van situatie, locatie en technisch/fysieke toestand, door de mens zelf. Of dat door direct ingrijpen mogelijk is, of door afwijzing van het gebruik er van.
Elk mens moet de mogelijkheid hebben zich te onttrekken aan processen als waar ik op duidde in post : #3 Als de mens zijn keuzemogelijkheid structureel ontnomen wordt, is hij geen mens meer. Mogelijk zegt de ‘referentie’ aan Goebbels sommigen niets meer.
Ik herken echter in een groot aantal processen waar algoritmische analyse een overheersende rol speelt om macht te vergaren over het individu (social media), sterke fascistoïde tendensen. Zuckerberg als de sterke heerser met miljarden onder zich die hij direct en indirect exploiteert.
Ik kies, dus ik besta.
Merci voor de dialoog, mijn kruit is op.
Waarom een ramp? Is het heel erg anders dan de natuur zou doen?
#32, Dennis:" Het is een voorbeeld uit de techniekfilosofie die laat zien dat als je algoritmes programmeert, je daar impliciet ethische keuzes in verwerkt". Allerlei keuzes worden er impliciet in verwerkt, ook bijvoorbeeld discriminerende keuzes, vaak ook nog eens geheel onbewust. Als zodanig zullen het zelfs geen keuzes zijn, voor de programmeur, omdat ie het 'vanzelf' doet, een ramp programmeren.