Vanaf 1 januari voert België een suikertaks door. De taks blijkt ook van toepassing op light-frisdranken en zelfs frisdranken zonder suiker. Volgens het verantwoordelijke ministerie komt dat doordat het op korte termijn onmogelijk was de verschillende categorieën frisdrank uit elkaar te halen. Vicepremier Alexander de Croo vindt dat overigens geen bezwaar: "Deze taks maakt deel uit van een breder geheel: het federale gezondheidsplan, waarin we zullen kijken hoe we de voedingsgewoonten kunnen verbeteren. Ook light- en zerofrisdranken hebben een invloed op ons gestel en ons organisme", zegt hij in De Morgen.

Noem het dan gewoon een platte belasting, geen gezondheidstaks
50 miljoen euro
Volgens voedingsdeskundigen én drankenproducenten is de maatregel helemaal niet genomen vanuit gezondheidsoverwegingen. "De overheid had gewoon geld nodig. Noem het dan gewoon een platte belasting, geen gezondheidstaks", zegt voedingsdeskundige Patrick Mullie. Sectorfederatie Fevia vult aan: "In België is de helft van alle verkochte frisdranken niet-suikerhoudend. Dat wordt nu tenietgedaan".
De suikertaks maakt een liter frisdrank 3 eurocent duurder, een blikje 1 eurocent. Gemiddeld drinkt een Belg 108 liter frisdrank per jaar. De frisdranktaks kost een Belg 3,24 euro extra. De taks moet 50 miljoen euro opleveren.

Wil een suikertaks daadwerkelijk effect hebben, moet deze volgens experts 10 tot 20% van de kostprijs bedragen. Verder zijn voor een gezondheidseffect ook subsidies voor gezonde producten nodig en een uitgebreide informatiecampagne over gezonde en ongezonde producten. In de nu voorgestelde vorm is de suikertaks een 'puur economische ingreep' zonder gezondheidsdoelstelling. Voedingsexpert Lieven Annemans vergelijkt de suikertaks dan ook met de heffingen op sigaretten, "die ook extra inkomsten opleveren, maar geen daling op het gebruik van tabak en sigaretten hebben opgeleverd".

Fotocredits: 'a new cause', alamosbasement

Dit artikel afdrukken