“Belgische universiteitsstudenten verdikken tijdens hun studie gemiddeld bijna 4 kilo”, zeggen onderzoekers van Vrije Universiteit Brussel.

Ze komen tot die conclusie op grond van een cohortstudie die het gewichtsverloop van 348 universiteitsstudenten bijhield. Na vijf jaar bleek de BMI van 7 op de 10 studenten gestegen. Gemiddeld kwamen mannen en vrouwen respectievelijk 5,7 en 2,2 kilo aan. Met name in het laatste studiejaar bleek het lastigst om op gewicht te blijven.

Volgens website Gezondheid en Wetenschap constateert de studie slechts een verband tussen studeren en gewichtstoename, maar geen oorzaak-gevolgrelatie. Om een oorzakelijke relatie te bewijzen, is er meer informatie nodig over onder meer de eetgewoonten en activiteiten van studenten voor en tijdens het onderzoek.

In Amerika is het fenomeen 'Freshman 15' bekend. Dat verwijst naar studenten die in hun eerste jaar aan de universiteit tot wel 15 pond aankomen. De oorzaak zou de overgang naar een nieuwe routine (‘leefstijl’) zijn met minder beweging, alcohol en het eetpatroon dat ze aannemen in hun nieuwe omgeving.

De Belgische studenten lijken dat beeld te bevestigen. In evaluatiegesprekken na het onderzoek wijten zij hun extra kilo’s vooral aan pizza’s en pintjes. De onderzoekers adviseren daarom ook meer aandacht voor gezonde (eet)gewoonten bij studenten.
Eos - Verdik je tijdens je universitaire studies?
  • Deel
Druk af