Koen Dejonckheere is ceo van de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv. Gimv maakt deel uit van een uitgebreid internationaal consortium. Het consortium investeert $65 miljoen in de Canadese start-up General Fusion. Dat bedrijf haalde in meerdere kapitaalrondes al meer dan $200 miljoen op met de belofte een "eerste demonstratiecentrale te bouwen die elektriciteit opwekt met kernfusie." Daarvoor wil General Fusion een reactor bouwen waarin plasma van waterstofisotopen onder druk van compressoren verhit wordt tot 150 miljoen graden Celsius. Op dat punt gaan de atoomkernen samensmelten en komen neutronen los die energie vrijmaken.

'Omgekeerd aan kernenergie'
Kernfusie is zo'n beetje de 'heilige hoop' van de geavanceerd over energie denkende ingenieurswereld. Kernsplijting - de gebruikelijke nucleaire techniek - is weliswaar als optie in ere hersteld, maar lijkt te duur om verdere investeringen te rechtvaardigen.
Bij kernfusie smelten atoomkernen samen, waardoor een vrijwel onuitputtelijke en 'groene' energiebron ontstaat, zonder nucleair afval. Alsof je de zon naar de aarde haalt. Het proces is precies omgekeerd aan wat er gebeurt bij kernenergie, waar atoomkernen juist gespleten worden en wel radioactief afval overblijft.

Ondanks de aantrekkingskracht van het idee, is het nog geen enkele partij gelukt kernfusie te realiseren. Naast General Fusion, met onder meer Amazon-multimiljardair Jeff Bezos in zijn gelederen, houden ook andere grote en kleine partijen zich met kernfusie bezig.

In Frankrijk loopt het 'megalomane miljardenproject' ITER, aldus De Tijd. Bill Gates financiert het Amerikaanse Commonwealth Fusion Systems en Alphabet, het moederbedrijf van Google hoopt via machine learning met supercomputers te ontdekken hoe kernfusie tot een (betaalbare) energiebron kan uitgroeien.

'Moonshotinvestering'
Voorlopig zal het nog wel even (lees: tientallen jaren, volgens experts) duren voor er een commercieel interessante kernfusiereactor staat. Gimv is het dan ook niet om snelle verdiensten te doen. Volgens Dejonckheere legt Gimv een relatief laag bedrag op tafel. Het fonds beheert een portefeuille van €1,2 miljard. Waar het Gimv met name om te doen is, is het versterken van het netwerk en samenwerken met 'gelijkgestemde internationale investeerders'. "We zien dit als een moonshotinvestering," zegt hij.
Dit artikel afdrukken