Vanaf 2015 wordt in België de zogenaamde 'witte kassa' verplicht, waarmee zwartwerk onmogelijk wordt. De sectorfederaties voor de horeca, zoals Horeca Vlaanderen, Brussel en Wallonië, én zelfstandigenorganisatie Unizo eisen dat de 'kassawet' wordt ingetrokken of dat de overheid in ieder geval maatregelen neemt waarmee de horeca rendabel kan functioneren. Zonder dat soort maatregelen (een lastenverlaging op arbeid van 35%, BTW-verlaging op dranken) gaat de sector 'met open ogen naar de slachtbank'.

"De horecafederaties verwijzen naar wetenschappelijk onderzoek waaruit moet blijken dat de sector zeer arbeidsintensief is, met de hoogste lasten op arbeid ter wereld. Uit een studie van KU Leuven blijkt ook dat het invoeren van de witte kassa 20.000 banen zou kosten", schrijft De Morgen.

De Belgische vakbonden zien helemaal niets in de bezwaren van de werkgevers. Er is net een nieuwe sector-cao afgesloten - waarbij extra overuren mogelijk zijn. Dan moet de witte kassa onverwijld worden ingevoerd. De politiek, minister van Financiën Koen Geens voorop, maakt niet veel aanstalten tot verdere maatregelen om de horeca tegemoet te komen.

Tot op heden hebben pas 20 horecabedrijven een witte kassa aangevraagd.

Conclusie: de Belgische horeca heeft zolang zo zwart gefunctioneerd, dat de wetgever daar niet zomaar een einde aan kan maken zonder naar zijn eigen verantwoordelijkheid te kijken.
Dit artikel afdrukken