In supermarkten is Belgische honing nauwelijks te vinden omdat er te weinig Belgische imkers zijn om hun schappen voldoende te kunnen vullen. Maar op markten, in lokale (natuur)winkels en bij imkers zelf kun je wel terecht voor een potje 'Belgische honing'. Het Vlaamse consumentenprogramma 'Voor hetzelfde geld' en het Belgische Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek wilden weten of die verkooppunten die boel niet stiekem flessen door buitenlandse honing te stoppen in potjes die zeggen dat ze uit België komen.

Voor hun programma Voor hetzelfde geld brachten de TV-makers 9 potten honing mee naar het laboratorium. Van de drie potten 'Belgische honing' bleek er maar een echt Belgisch. Een andere staal bevatte zoveel zonnebloempollen dat de honing onmogelijk alleen uit België kon komen; de derde pot bleek te gisten. Toeval?

De imkersbond blijkt dit zelfs te stimuleren. In het ledenblad staat een advertentie met verkooppunten waar imkers buitenlandse honing in hoeveelheden van enkele honderden kilo's kunnen aankopen
Fraude
Ook het ILVO ontdekte bedrog. Het instituut analyseerde de afgelopen zes jaar 162 stalen honing. Daarvan bleek 12% niet zo 'Belgisch' als op de pot vermeld stond. Potten 'Belgische' honing bevatten in ruim 40% van de gevallen ook buitenlandse honing. “Wanneer de marktkramers hun voorraad zien slinken, lengen ze die aan met buitenlandse honing. Dat houdt geen gezondheidsrisico in, maar het is wel fraude”, aldus ILVO woordvoerster Greet Riebbels.

De grootste imker van België, Herman Torfs, stoort zich aan het gerommel met honing. In 'Voor hetzelfde geld' legt Torfs uit dat een aantal collega's zich bevoorraadt met goedkope (buitenlandse) honing die verkocht wordt als Belgisch product. De imkersbond blijkt dit zelfs te stimuleren. In het ledenblad staat een advertentie met verkooppunten waar imkers buitenlandse honing in hoeveelheden van enkele honderden kilo's kunnen aankopen.

Berichten over gesjoemel met honing zijn niet nieuw. In het televisieprogramma wordt gewezen naar de verwarrende Europese regelgeving. Als er op het etiket staat ‘EU/niet-EU’, dan kan die honing eigenlijk overal vandaan komen. Dit probleem is ook bij het Europees Parlement bekend. In een ontwerpresolutie wil het EP de uitdagingen voor de imkerij aanpakken. "Verreweg het grootste probleem is de verspreiding van namaakhoning op de interne markt”, is te lezen. Betere herkomstvermelding en aangescherpte controles zouden de Europese imkers tegen goedkope importen moeten beschermen, zegt het voorstel.
Dit artikel afdrukken