In de zomer van 2018 werd het Vlaamse groenten- en fruitverhandelende en -verwerkende bedrijf Greenyard geteisterd door een Listeria-besmetting in zijn Hongaarse diepvriesfabriek. Het leidde tot een fikse duikeling van de beurskoers. Het jaar daarvoor wilde Greenyard door het Amerikaanse Dole over te nemen nog het grootste groente- en fruitbedrijf ter wereld worden. Dat ging niet door.

Deze week gaf Greenyard een winstwaarschuwing af. Als gevolg daarvan verloor de beurskoers maandag een kwart van zijn waarde en dinsdag nog eens 15%. De koers ligt nu op het laagste peil sinds de beursgang in 1999, schrijft zakenkrant De Tijd.

Greenyard heeft een transformatieteam aangesteld om onder meer de schuldenlast van Greenyard te herstructureren. Naar verwachting van analisten is een kapitaalverhoging van zo'n €70 tot €120 miljoen nodig. Of oprichter Hein Deprez, die nu nog 49,2% van de aandelen heeft, de verhoging bij zal kunnen passen is de vraag, aldus De Standaard. Een nieuwe aandeelhouder ligt voor de hand, net als de uitgifte van nieuwe aandelen, de verkoop van niet-kernactivia en het afstoten van vastgoed, denkt de krant.
De Tijd - 'Greenyard heeft kapitaalverhoging van 70 à 120 miljoen nodig'
Reageer
  • Deel
Druk af