Belgen kochten in 2018 2% minder groente en 5% minder fruit ten opzichte van het jaar daarvoor. In totaal haalden ze vorig jaar 37 kg groente en 45 kg fruit in huis. Dat blijkt uit het jaarrapport dat marktonderzoeksbureau Gfk Belgium maakte in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). In 10 jaar tijd kochten Belgen nog nooit zo weinig groente en fruit.

Voor het onderzoek hielden 5.000 gezinnen hun dagelijkse boodschappen bij. Volgens Lilliane Driesen, woordvoerder van VLAM, blijven Belgen hun groente- en fruitconsumptie overschatten en denken ze dat ze het goed doen. "Maar niets is minder waar." Om de consumptie te verhogen, moeten Belgen niet alleen bij de warme maaltijd groente en fruit eten, maar ook bij andere maaltijden en als tussendoortje. Het receptenplatform Lekker van bij ons kan de Belgen daarbij helpen.

Om millennials te stimuleren meer groente en fruit te eten, startte VLAM onlangs de online campagne ‘Vegetables are the new sneakers’.

De meest gekochte groentesoort was in 2018 de tomaat (5,7 kilo). Bij het fruit moest de appel (7,3 kilo), voor het eerst, de koppositie afstaan aan de banaan (7,8 kilo).
Vlam - Belg overschat zijn groente- en fruitverbruik - VLAM Pers
Reageer
  • Deel
Druk af