In bijna de helft van de gevallen zit er in België minder fruit, vlees of vleeswaren in de verpakking dan er op staat. Dat constateerde de FOD Economie - de Belgische economische controle-autoriteit - in een steekproef van 605 batches met voorverpakte levensmiddelen, aldus De Tijd.

De controles gebeurden onaangekondigd. De FOD nam steekproeven bij zowel winkels die zelf verse levensmiddelen in variabele hoeveelheden voorverpakken als bij vulbedrijven die voorverpakte voedingswaren leveren aan winkels. Het ging om partijen ('loten') met verpakkingen van fruit en groenten, vlees en vleeswaren, vis, zuivelproducten en bereide voedingswaren. Voor de FOD geldt een 'lot' als niet-conform, "zodra binnen het lot minstens één verpakking wordt aangetroffen waarvan de werkelijke nettohoeveelheid kleiner is dan de aangeduide hoeveelheid. Die strenge methodiek heeft tot doel te verzekeren dat de consument werkelijk de hoeveelheid voorverpakt product ontvangt die hij koopt". Van de ruim 600 partijen voorverpakte voedingswaren bleek de nettoinhoud in 45% (272 verpakkingen) lager uit te vallen dan de hoeveelheid die op de verpakking stond.

De meeste inbreuken troffen de inspecteurs van de FOD aan bij de kleinere winkeliers. Bij de vulbedrijven, die in verhouding de meeste verpakkingen produceren en een stuk groter zijn, bleken het nettogewicht en de vermelding op de verpakking vaker in orde te zijn.

De winkels en bedrijven die hun klanten te kort doen, hebben een waarschuwing, proces-verbaal of zelfs doorverwijzing naar het Openbaar Ministerie gekregen. De FOD Economie gaat de bevindingen opvolgen met een hercontrole.
  • Deel
Druk af