De Belgische fiscus en Ahold Delhaize hebben een duur conflict. Het fusiebedrijf van het Nederlandse Ahold en het Belgische Delhaize met Amerikaanse dochterbedrijven zou de Amerikaanse winkels van Delhaize tegen een te lage waarde hebben overgenomen. De fiscus in België eist om die reden een bedrag dat kan oplopen tot €380 miljoen.

De claim van de staat beloopt bijna vier keer de winst die de Delhaize-winkels vorig jaar boekten plus de volledige omzet van de Belgische Albert Heijn-winkels in 2019.

De Amerikaanse winkels zijn volgens de Belgische belastingdienst meer waard dan de Nederlanders ervoor betaalden. Ahold Delhaize zegt een externe partij de waarde te hebben laten betalen. De Vlaamstalige financiële krant De Tijd vroeg de Belgische FOD Financiën om uitleg maar die wil dat niet. De dienst communiceert niet over individuele dossiers.

Volgens De Tijd leidt dit soort conflicten "vaak tot niets en komt het bedrijf er goed vanaf". Toch zou de afloop allerminst zeker zijn vanwege de beeldvorming rond het dossier en de juridische kosten.
Reageer
  • Deel
Druk af