In het Radio-2 programma 'De Madammen' liet Pascale zich ontvallen dat "haar voorkeur uitgaat naar lamsvlees omdat lammetjes in de wei hebben gelopen en omdat hier geen groeihormonen in zitten", schrijft Vilt. Het VABS, de vrouwen van het Algemeen Boerensyndicaat, reageert furieus. "Hiermee insinueert ze dat ons Belgisch rundvlees mogelijk groeihormonen bevat”, zegt Lut Bellegeer, voorzitter van VABS.

VABS voelt zich 'moreel verplicht' om te reageren op Naessens' uitspraken en schrijft haar daarom een open brief. "Belgisch vlees, eieren, melk, enz. voldoen aan de strengste eisen voor dierenwelzijn, voedselveiligheid en productkwaliteit. En onze landbouwers zijn vakmensen die weten waarmee ze bezig zijn", aldus de 'boerinnen met verstand van boeren’.

Burgerplicht
Volgens VABS krijgen boerenbedrijven geregeld met onaangekondigde en strenge controles te maken op dierenwelzijn, voedselveiligheid en productkwaliteit. "Als Pascale toch weet heeft van het toedienen van groeihormonen zoals ze insinueert, dan is het haar burgerplicht om onmiddellijk het Voedselagentschap hierover in te lichten. Het Voedselagentschap kan dan gerechtelijke stappen zetten om dergelijke stielbedervers een halt toe te roepen", schrijft VABS.

Fijntjes wijzen de boerinnen Naessens op het feit dat het lamsvlees dat in België over de toonbank gaat veelal geïmporteerd wordt en dat de herkomst ervan onbekend is. Pascale Naessens - en de Belgische consument - doet er dan ook goed aan om vooral te kiezen voor eigen Belgische producten. Die zijn te vertrouwen. Tot slot nodigen ze Naessens uit om een en ander met haar eigen ogen te komen aanschouwen: "Wij willen haar graag rondleiden op onze bedrijven zodat we haar kunnen uitleggen hoe de vork juist aan de steel zit", zegt Lut Bellegeer.
Dit artikel afdrukken