Het was de 32e keer dat het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) een Vis van het Jaar gekozen heeft. En de zesde keer dat de pladijs met de eer ging strijken. De vorige keer was in 2013.

Is de pladijs dan zo bijzonder? Nee hoor, het is de meest aangevoerde vis in België. Vorig jaar werd er 3.640 ton aangevoerd. Ook voor de Nederlandse vissers is schol de meest gevangen vis, met 21.400 ton in 2019. Dat was overigens 13% minder dan in 2018. Het toegekende scholquotum werd vorig jaar niet volgevangen.

Niet genoeg gegeten
Waarom werd de pladijs Vis van het Jaar? Het in het wild gevangen dier wordt niet genoeg gegeten. “Pladijs komt slechts bij 8 procent van de Belgische gezinnen op het bord terecht. Er is dus beslist nog potentieel voor deze lekkere vis van bij ons," zei de Vlaamse minister van landbouw en visserij Hilde Crevits in VILT. Hoe lekker, kun je zien op de speciale receptensite én in de kranten die aandacht aan de uitverkoren pladijs besteden.

Filetti di Platessa
Ook Nederlanders eten nauwelijks schol. Van de aangevoerde schol gaat 70% de grens weer over als diepgevroren scholfilet. Vooral Italianen zijn dol op Filetti di platessa, als goedkoper alternatief voor tong, meldt het Visbureau. Na Italië (57%) zijn Duitsland (15%), Groot-Brittannië (10%) en Zweden (5%) grote exportbestemmingen.

Van de 30% van de schol die (in 2017) in Nederland bleef, ging 28% naar de visverwerkende industrie en visgroothandels. Slechts 2% ging naar de visboeren en supermarkten waar consumenten hun vis kopen.
Dit artikel afdrukken