In de Ondertussen van dinsdag 8 oktober vallen mij deze berichten op:

- “Listeria is zo oud als de mensheid. Zelfs Adam en Eva hadden er last van.” De 82-jarige echtgenote van wijlen Ter Beke-oprichter Daniel Coopman en grootaandeelhouder Edith De Baedts weigert (DeTijd) het beleid van de Ter Beke-top (de eigenaren van het vleesverwerkende bedrijf Offerman) ter discussie te stellen, listeriacrisis of niet. Ze wil niet achter de feiten aanhollen en zegt vertrouwen te houden in de CEO en het management. "We slaan ons er wel door.”

- Het schuurt bij de Belgische fruittelers, ze vinden dat ze vaak geen eerlijke prijs krijgen voor hun werk. Daarom lanceren (Vilt) de Limburgse fruittelers het label ‘BoerVriendelijk’. Consumenten kunnen hierdoor in één oogopslag zien of producenten een eerlijke prijs kregen voor hun product. Het moet eerlijke handelaren een pluim geven en de consument bewust maken van de kwaliteit van Belgisch fruit en de noodzaak van een eerlijke prijs voor de fruitteler. Om het label te krijgen moeten verkopers zichzelf opgeven, of aangedragen worden.

- Over een half jaar beslist staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu, D66) of er statiegeld komt op kleine flesjes. Vandaag maakte ze bekend dat het beoogde statiegeld op flesjes tot 1 liter minstens 15 cent (AD) worden. Producenten en importeurs kunnen zelf kiezen om het statiegeldbedrag te verhogen. "Het statiegeld op de kleine flessen wordt ingevoerd ter bestrijding van zwerfafval dat veroorzaakt wordt door deze flessen. Dat betekent dat de prikkel om de flessen terug te brengen naar de innamepunten hoog genoeg moet zijn om invloed te hebben op het gedrag van de consument. Tegelijkertijd moet het een proportioneel bedrag zijn ten opzichte van de prijs van het product", aldus Van Veldhoven. In gewone mensentaal: het statiegeld moet dus hoog genoeg zijn, maar ook weer niet te hoog.

September 2019 was net zo warm (Scientias) als de recordbrekende september van 2016, blijkt uit nieuwe cijfers van de Copernicus Climate Change Service (C3S). De meeste wijnboeren begonnen in september met de druivenoogst. Als toerist kun je ook meedoen met de druivenpluk. Dat schijnt heel meditatief (NRC) te zijn. In Ede neem je een kijkje in de keuken van Nederlanders bij de Dutch Food Week Expositie ‘Wat eten we?’. Wageningen University & Research analyseerde de maaltijden, de onderzoeksresultaten hangen bij de foto's. Yvon Jaspers is TV Blunder van het jaar.

Ondertussen ligt er bij de Europese Unie maar liefst €300 miljard onuitgegeven op de plank (NOS). Het bedrag komt maar niet op omdat of de juiste projecten niet worden ingediend, of omdat er geen bonnetjes komen. En natuurlijk viel ook op dat de Britse kwajongen Boris Johnson het als premier inmiddels totaal heeft verbruid op het vasteland van Europa. Na een knallende ruzie met Angela Merkel en Donald Tusk over Noord-Ierland is een 'no deal' waarschijnlijk onafwendbaar.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken