Revoluties zijn ook niet meer wat ze zijn geweest. "The revolution will not be televised," zong Gil Scott-Heron ooit. Moebarak zal vloeken.

Vandaag viert België het wereldrecord regeringsonderhandelen met een Frietrevolutie.





Begin met het schillen van de aardappelen. Snij ze in plakjes van minimaal 1 cm dik en snij de plakjes tenslotte in frietstaafjes van 1 cm vierkant. Frietjes goed drogen in keukenpapier of een schone handdoek.

Nota: je kan de frietstaafjes enkele minuten in koud water leggen. Hierdoor komt een groot deel van het zetmeel vrij en de frietjes zullen er krokanter door worden.



Verwarm het vet of de olie in de frietpan tot 160°C. Doe een handvol aardappelen in de pan: zeker niet te veel frietjes ineens want dan koelt het vet te snel af. Enkele minuten laten bakken (4-8 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid en het soort aardappelen), regelmatig schudden om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken. Leg een stuk keukenpapier in een kom en laat de voorgebakken frieten erin uitzweten en afkoelen gedurende minstens een 1/2 uur.


Tenslotte het vet opwarmen tot 190°C en de friet nog enkele minuten bakken tot ze goudkleurig zijn. Op deze manier worden de frieten krokant aan de buitenkant en 'mals' aan de binnenkant, zoals het hoort!


Opdienen met een beetje zout en eventueel wat mayonnaise.

Dit artikel afdrukken