België is een klein land. Daarom is het opmerkelijk dat België op de vijfde plaats staat van grootimporteurs van champagne.

Dat blijkt uit cijfers van champagnebureau van de Benelux, schrijft De Morgen. Onze zuiderburen hebben hun positie op de ranglijst zelfs weten te versterken. De invoer van champagne steeg vorig jaar met 2,3% tot 9,74 miljoen flessen. Dat is 6,67% van de wereldwijde champagne-importen.

In dit cijfer zijn de flessen die de Belgen zelf in de Champagne gaan halen niet meegenomen. Het is niet onaannemelijk dat ze daarmee ruim boven de 10 miljoen flessen uitkomen omdat België bekend staat om zijn vele importeurs voor eigen gebruik. Hun omzet telt in de statistieken als binnenlandse Franse consumptie omdat de consumentenprijs in Frankrijk wordt afgerekend.

Nederland op 11e plaats
Op de eerste vier plaatsen van de ranglijst staan Groot-Brittannië, de VS, Duitsland en Japan. Nederland staat op de 11e plaats, wij importeerden vorig jaar 2.420.946 flessen. Dat was een forse groei van 20,6% ten opzichte van 2013.

In 2014 groeide de Champagne-verzendingen wereldwijd met 0,7%. Er gingen 307,1 miljoen flessen de wereld over. Dat vertegenwoordigt een omzet van 4,5 miljard euro, het tweede beste jaar ooit voor de Champagnestreek.

Fotocredits: Champagne Moët & Chandon, mespechesmignons
Dit artikel afdrukken