De Vlaamse regering kent sinds juli 2014 een minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts. Hij richt de eerste Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn in, een nieuw adviesorgaan, meldt Vilt. "De raad wordt de denktank voor de dieren en zal met adviezen het beleid voor meer dierenwelzijn versterken”, aldus Weyts over de missie van het nieuwe orgaan.

14 organisaties
In het nieuwe adviesorgaan krijgen 14 organisaties een plekje. Dat zijn "de dierenasielen uit de vijf Vlaamse provincies, dierenrechtenorganisatie GAIA, de Nederlandstalige Gewestelijke Raad van de Orde der Dierenartsen, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, de Nationale Raad van Dieren Liefhebbers, de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus, de Belgische beroepsfederatie van handelaren in gezelschapsdieren en toebehoren (Andibel), de federatie voor handel en diensten Comeos en voor de landbouwsector Boerenbond en ABS", schrijft Vilt. Daarnaast schuiven nog 4 of 5 deskundigen uit de wetenschappelijke wereld aan.

Distributie en regionale spreiding
Weyts is opgetogen over de deelname van de regionale dierenasielen, omdat daarmee gericht gewerkt kan worden aan streekgebonden problematieken: "Zo zie je dat er in Limburg veel paarden worden opgevangen, in West-Vlaanderen is de problematiek rond runderen groter en de opvang van zwerfkatten is dan weer een thema in de verstedelijkte gebieden”, zegt Weyts. Daarnaast verwelkomt hij de deelname van de distributiesector (Comeos) omdat deze ook een belangrijke rol speelt in het dierenwelzijn. “Denk maar aan supermarktketens die geen kooi-eieren meer verkopen, of geen vlees meer willen van chirurgisch gecastreerde varkens”.

Referentie
“De Raad wordt een absolute referentie in het debat”, besluit Weyts. “Ik kijk uit naar een constructieve samenwerking”. Daarmee zet Vlaanderen een andere stap dan Nederland. Bij ons is het dierenwelzijnsbeleid het terrein van spelers die elkaar via de media vertellen waarom de andere het niet goed doet, cq. waarom zij het beter doen.

Fotocredits: Ben Weyts, www.benweyts.be
Dit artikel afdrukken