Het Belgische Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) meldt dat het het aantal winkeldiefstallen gedurende de eerste helft van 2012 met 16% is gedaald. Ook het aantal gestolen goederen nam af, van bijna 24.000 naar een kleine 20.000. Een derde van die gestolen goederen blijkt voeding te zijn, o.a. dure vleesproducten. Winkeldiefstal blijkt 1,5 à 2 procent van de omzet van een retailer 'af te romen', in de voedingssector bepaald geen onbelangrijk percentage.

In RetailDetail stelt Christine Mattheeuws van het NSZ: "Vooral de steile opmars van voeding is symptomatisch voor deze crisistijden. Terwijl er in niet-crisistijden vooral luxeproducten worden gestolen, verschuift dat nu voor een stuk naar basisproducten zoals voedsel. Voedingswinkels voelen de crisis niet alleen door het feit dat consumenten de knip op de beugel houden, maar ook omdat hun waren meer in trek zijn bij winkeldieven."

Welke maatregelen kunnen winkeliers nu nemen om hun producten te beschermen? De overheid heeft al geholpen door het invoeren van snelrecht en 'lik-op-stuk' straffen, waardoor het veel gemakkelijker is geworden aangifte te doen en dieven daadwerkelijk in de kraag te vatten. Daarnaast gaan winkeliers ook over tot het fysiek beveiligen van hun producten. Denk aan de beveiligingsbadges die bijvoorbeeld in kledingzaken al zeer lang gebruikelijk zijn. Die zijn echter niet altijd voedselveilig als je ze op een verpakt levensmiddel toepast. Vilt.be meldt dat het Antwerpse 'Profit Protection Services' (PPS) een speciaal label heeft ontwikkeld voor voeding: 'Een kleine witte sticker die nauwelijks te onderscheiden valt van een gewoon prijslabel. Volgens zaakvoerder Tom Symons gebruiken ketens als Makro, Lidl, Carrefour en Delhaize ze al in sommige filialen, en zijn ook kleinere buurtwinkels geïnteresseerd.'

Fotocredits: EvinDC
Dit artikel afdrukken