Stond de vorige driehoek nog met de punt naar boven, de nieuwe driehoek staat op z’n kop. De belangrijkste voedingsmiddelen staan bovenaan en krijgen daarmee automatisch het grootste vak. De indeling is niet meer gemaakt op basis van voedingsstoffen als ‘eiwit’ of ‘koolhydraten’, maar op het effect op de gezondheid. Ook duurzaamheid en de huidige consumptie in Vlaanderen werden meegenomen.

Duurzaam, lokaal en onbewerkt
In de nieuwe richtlijn is aandacht voor duurzaamheid en lokale en onbewerkte producten. Zoals het Vlaams Instituut Gezond Leven beschrijft in het achtergronddocument, willen ze “in eerste instantie pleiten voor een meer plantaardig voedingspatroon en het tegengaan van overconsumptie, zowel vanuit gezondheids-, milieu- als sociale overwegingen”. Daarnaast wil het Instituut “het gebruik van lokale, seizoensgebonden producten meer onder de aandacht brengen. Boodschappen die consumenten aanmoedigen om zelf thuis te koken, op basis van verse, onbewerkte, seizoensgebonden producten, zijn bovendien ook positief voor de gezondheid.”

De drie belangrijkste uitgangspunten bij het opstellen van deze voedingsrichtlijn zijn dan ook: eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding, vermijd sterk bewerkte voeding zoveel mogelijk, verspil geen voeding en matig je consumptie.

Opbouw richtlijn
Water krijgt de allerbelangrijkste plaats aan de top van de driehoek. Daaronder staat een groot donkergroen vak, gevuld met groente en fruit, volle granen, peulvruchten, noten en plantaardige olie. Deze producten leveren volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven het grootste gezondheidsvoordeel op. In het lichtgroene gebied staan dierlijke producten die in kleinere hoeveelheden gegeten moeten worden: gevogelte, vis, zuivel en ei.

Oranje en rood
Het kleine puntje van de driehoek is oranje en bevat producten die mogelijk een ongunstig effect op ons lichaam hebben. Dit zijn rood vlees, maar ook boter. Naast de driehoek is een rode cirkel, met producten die zo weinig mogelijk gegeten moeten worden. Hier staan producten in zoals pizza, patat, alcohol, snoep en frisdrank, maar ook bereide vleeswaren.

"Vleeswaren horen omwille van hun hoge voedingswaarde niet thuis in de restgroep. Ze op dezelfde voet plaatsen als snoep en chips is onverantwoord"
'Simplistisch en ongenuanceerd'
In de Belgische media maken onder meer de brancheorganisaties van de vleesverwerkende sector en de voedingsindustrie duidelijk 'bedenkingen' te hebben tegen de "simplistische en ongenuanceerde" voedseldriehoek. "Vleeswaren horen omwille van hun hoge voedingswaarde niet thuis in de restgroep. Ze op dezelfde voet plaatsen als snoep en chips is onverantwoord" zegt bijvoorbeeld BAMST, de Belgische associatie voor Meat Science and Technology. Ook trekken de organisaties de wetenschappelijke onderbouwing van de voedingsdriehoek in twijfel. Het Vlaams Instituut Gezond Leven weerlegt de kritiek. "De voedings- en bewegingsdriehoek is gebaseerd op wetenschappelijke aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie maar ook van de Hoge Gezondheidsraad," aldus Liese Weemaels van het instituut. Daarnaast heeft een academische expertgroep een literatuurstudie gedaan die aan de driehoek ten grondslag ligt.

bewegingsdriehoek
© Vlaams Instituut Gezond Leven


Bewegingsdriehoek
Beweging was in de oude driehoek de brede, stevige basis. Bij de nieuwe richtlijnen krijg en bewegen en lang zitten een eigen driehoek. Deze driehoek benadrukt vooral dat ‘elke stap telt’ en dat je iedere 30 minuten even recht moet staan. Zitten krijgt een duidelijke oranje plaats in het linkerpuntje van de driehoek. De rest van de driehoek is gevuld met activiteiten die je regelmatig moet doen, variërend van elke dag (licht intensief) tot elke week (zwaar intensief).

Aanvullend bij de nieuwe driehoek geeft het Vlaams Instituut Gezond Leven Gezond Leven tips, tips over het samenstellen van een gezonde maaltijd en een toelichting op de driehoek.
Dit artikel afdrukken