België verlengt de ophokregeling en andere maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het vogelgriepvirus H5N8 tot en met 19 februari. Commercieel gehouden pluimvee met vrije uitloop zit dus nog even binnen. Dat meldt De Morgen.

Voorkomen van besmetting van de pluimveestapel
Dat is beslist door minister van Landbouw Willy Borsus. Omdat het H5N8-virus nog steeds circuleert onder wilde vogels is het risico op besmetting van pluimvee te groot om het op te heffen.

Sinds eind december zijn in de EU geen gevallen van het H5N8-virus op pluimveebedrijven vastgesteld. Wel werden besmettingen vastgesteld bij wilde watervogels in een Duitse dierentuin.

Hoewel in België tot zover geen enkele besmetting is vastgesteld, wijst dit er toch op dat het voor kippen dodelijke virus nog steeds circuleert en het risico op besmetting niet mag worden veronachtzaamd. Doel van de maatregelen is het voorkomen van contact tussen pluimvee en wilde vogels om overdracht van H5N8 naar de pluimveestapel te beperken.

Voor vogelbeurzen en andere evenementen waar siervogels en duiven tentoongesteld of verkocht kunnen worden, zijn de maatregelen opgeheven.

Fotocredits: Eye to eye, Juhan Sonin
Dit artikel afdrukken