De Belgische politie heeft 4 mannen gearresteerd die ervan verdacht worden verantwoordelijk te zijn voor de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in België. Twee van de verdachten zijn in staat van beschuldiging gesteld.

Al sinds in september vorig jaar de eerste besmettingen met AVP bij wilde zwijnen aan het licht kwamen, circuleren er geruchten dat jagers (of militairen) verantwoordelijk zouden zijn. Ook de Belgische justitie lijkt dit vermoeden nu serieus te nemen, aldus FranceInfo3.

Het verdachte viertal zou vorig voorjaar illegaal zwijnen uit Oost-Europa hebben geïmporteerd "om jagers in een privaat jachtgebied in dit bosrijke deel van België meer ‘buit’ te bieden," schrijft Boerderij. Een van de betrokkenen is jachtopziener in dat jachtgebied. Zijn vader is boswachter in dienst van het Waalse Département de la Nature et des Forêts. De man had eerder bij de onderzoeksrechter laten doorschemeren dat hij in juni al een abnormaal aantal zwijnenkadavers had aangetroffen, zonder daar verder actie op te ondernemen.

Het strafonderzoek richt zich op de vraag of de illegale zwijnenimporteurs bewust het risico hebben genomen dat zij de uiterst besmettelijke varkensziekte over zouden kunnen brengen. De Waalse minister van Landbouw, René Collin, spreekt van 'zware consequenties' als de betrokkenheid van overheidsdienaren wordt bewezen.
FranceTVinfo - Peste porcine africaine : deux personnes emprisonnées en Belgique
  • Deel
Druk af