In België is bijna de helft van alle volwassenen te zwaar. Uit een enquête van onderzoeksbureau iVOX onder 1.000 Belgische ouders rijst nog een gewichtig beeld op. 16% van de 6 tot 12-jarigen blijkt te kampen met overgewicht. Dat schrijft De Standaard.

Te weinig beweging, groenten en fruit, water
De kinderen blijken veel te weinig te bewegen.Ouders rijden hen liever even met de auto naar school dan dat ze de kinderen zelf op de fiets laten springen. Bijna de helft van de kinderen wordt gebracht en gehaald; minder dan een kwart komt met de fiets. Weer thuis is de televisie, tablet of laptop meteen voorhanden. De kinderen spelen niet meer buiten gespeeld en sporten minder. Voorts eten kinderen te weinig groenten en fruit. Zeldzaam zijn de gevallen die de aanbevolen hoeveelheid van 7 porties groenten en fruit per dag halen. Ook drinken 6 van de 10 kinderen minder dan de aanbevolen 5 glazen water per dag.

'Nationale Schoolfietsdag'
Dat alles bij elkaar leidt dat er toe dat 16% van de 6 tot 12-jarigen al te kampen heeft met overgewicht. Dat kan op termijn tot gezondheidsproblemen leiden: diabetes, een hoge cholesterol en hoge bloeddruk. "Ze moeten dringend meer bewegen", waarschuwt hartspecialist Pedro Brugada dan ook. Hij steunt van harte de 'Nationale Schoolfietsdag', die vrijdag in België plaatsvond, aldus diverse Belgische media. Maar liefst 173.000 schoolkinderen namen, voorzien van een fluorescerend vestje, voor het eerst de fiets naar school. Om dat routine te laten worden, moeten ouders vertrouwen krijgen in de veiligheid van het traject waarlangs hun kinderen fietsen.

Fotocredits: Fiets Beraad
Dit artikel afdrukken