imageHoewel uit blinde proeven blijkt dat maar weinigen het verschil met flessenwater proeven vindt 75% van de Belgen dat leidingwater een slechte smaak heeft. Liefst 30% vindt leidingwater absoluut niet drinkbaar. 77% van de consumenten gaat akkoord met de stelling dat het beter is flessenwater te drinken, en slechts 25% overweegt zijn gasten leidingwater aan te bieden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie OIVO. Bijna 40% denkt dat de kalk in het leidingwater het gevaarlijk maakt voor de gezondheid. En dat terwijl 6 op de 10 consumenten vinden dat flessenwater gezond is dankzij het calcium. Meer dan 30% vindt leidingwater regelrecht ongezond. Vooral in Vlaanderen is deze perceptie stevig aanwezig.

Ruim 60% van de consumenten vindt leidingwater te duur is. Bijna de helf denkt bovendien dat het duurder is dan of evenveel kost als flessenwater. In werkelijkheid is leidingwater 100 tot 300 maal goedkoper dan flessenwater.

Conclusies
Het OIVO concludeert dat leidingwater een slecht imago heeft, vooral omdat de elementen die de consument opvallen zoals geur, kleur en smaak een probleem schijnen te vormen. Het gaat daarbij volgens het OIVO vooralom een kwestie van imago, omdat consumenten bij blind proeven leidingwater niet van flessenwater kunnen onderscheiden.

Het OIVO vermoedt dat de angst voor de kalk in het drinkwater te maken heeft met de nadruk die in sommige reclames gelegd wordt op de gevaren van kalk voor elektrische huishoudtoestellen. Hetzelfde calciumcarbonaat in een flessenwater wordt immers beschouwd als een pluspunt voor de gezondheid.

Hoe de stand van zaken er in Nederland voorstaat laat het rapport niet zien, maar dat zal waarschijnlijk een ander beeld geven: wij vinden het te duur. Je bent niet voor niets Nederlander ;-)

bron: Oivo

Dit artikel afdrukken