Ruim 60% van de consumenten vindt leidingwater te duur is. Bijna de helf denkt bovendien dat het duurder is dan of evenveel kost als flessenwater. In werkelijkheid is leidingwater 100 tot 300 maal goedkoper dan flessenwater.
Conclusies
Het OIVO concludeert dat leidingwater een slecht imago heeft, vooral omdat de elementen die de consument opvallen zoals geur, kleur en smaak een probleem schijnen te vormen. Het gaat daarbij volgens het OIVO vooralom een kwestie van imago, omdat consumenten bij blind proeven leidingwater niet van flessenwater kunnen onderscheiden.
Het OIVO vermoedt dat de angst voor de kalk in het drinkwater te maken heeft met de nadruk die in sommige reclames gelegd wordt op de gevaren van kalk voor elektrische huishoudtoestellen. Hetzelfde calciumcarbonaat in een flessenwater wordt immers beschouwd als een pluspunt voor de gezondheid.
Hoe de stand van zaken er in Nederland voorstaat laat het rapport niet zien, maar dat zal waarschijnlijk een ander beeld geven: wij vinden het te duur. Je bent niet voor niets Nederlander ;-)
bron: Oivo
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat kalk een probleem gevonden wordt, zal hier vooral te maken hebben met het zetten van thee en koffie. Iedereen heeft weleens ervaren dat thee in zacht-watergebieden veel zuiverder smaakt en weet dat dat komt door de reacties van het hardere water en de thee/koffie. Er zijn zelfs koks die vanwege die reacties met Spa blauw (=zeer mineraalarm) koken. Dit verhaal stond overigens in de jaren '70 al op pakjes pickwickthee.
dergelijk onderzoek is niets waard als er niet ook direct gevraagd wordt (als eerste vraag bijvoorbeeld) naar het feitelijk gedrag: vaak blijkt dat ze het leidingwater gewoon drinken.
Dat bleek eerder bij Nederlands onderzoek. Ik zal een collega vragen hier wat van op te zoeken.
Belgen zijn dus etikettendrinkers! Dwz, ze drinken met hun hoofd, niet met hun mond.
Deze week vertelde een kok dat iemand in zijn restaurant een kostbare oude fles Bordeaux bestelde. De fles bleek totaal over de top, dat zag hij vanaf een afstand omdat de kleur en de vloeistof zich waren al waren gaan scheiden (dat kan soms gebeuren). De gast bleek helemaal in extase over de wijn. Zoiets had hij nog nooit geproef, wat een geweldige Château 'bliep' uit 1976!
Helemaal niet dus, maar wat doe je? Het was nl. al te laat en hij kon alleen nog ingrijpen door de (wan)smaak van zijn gast aan de orde te stellen. Gewoon maar wat van de rekening op een leuke manier afhalen was de beste oplossing.
Moeten we ons nou zorgen maken over dit soort mensen en daarom een leidingwatercampagne beginnen?
Leer er liever van hoe je goeie producten die duurder moeten zijn vanwege hun kwaliteit en kostprijs niet onder hun faire prijs hoeft te verkopen! (PRECIES: IK DENK AAN 'BIOLOGISCH')