Delhaize enquêteerde samen met marktonderzoeksbureau Roularta ongeveer 4.500 consumenten via het mediapoll panel van Roularta en de site van Delhaize. Hen werd gevraagd naar tendensen in voedingsgewoonten, of zij vaak buitenlandse gerechten eten en of men zelf nog kookte. Delhaize gebruikt de uitkomsten voor het bijstellen van het assortimentbeleid. De Belgen koken nog volop: 43% kookt iedere dag en nog eens 25% kookt zes van de zeven dagen. Meer dan de helft gaf aan koken als plezierig te ervaren, voor een kleine 40% is koken zelf een hobby. Maar liefst 58% van de ondervraagden gaf aan bij het koken meer olijfolie te gebruiken dan vijf jaar geleden. Boter wordt daardoor minder gekocht. Ook pasta en wokgerechten winnen aan populariteit, wat ten koste gaat van gekookte aardappelen. 44% beweert meer vis te eten, wat overeenkomt met de daling in de vleesconsumptie. Ook de aankopen van vers fruit zijn sterk gestegen.
Deze verschuiving in aankopen komt overeen met de wens van consumenten om gezonde producten te eten. Door de week zijn andere belangrijke aankoopargumenten: gemakkelijk te bereiden, gevolgd door snelheid van bereiding en smaak. In het weekeinde wordt smaak (na gezondheid) het belangrijkste gevonden. Maar liefst 93% van de ondervraagden zei gezonde producten lekker te vinden.
Tien lievelingsgerechten
De top tien van lievelingsgerechten wordt aangevoerd door pasta (9,3%), gevolgd door biefstuk met frieten (7,2%), visgerechten (5,9%), spaghetti Bolognaise (4,2%), slaatjes (3,6%), witlof in kaassaus (3,3%), scampi (3,1%), kip (3,1%), mosselen (2,1%) en schaap- of lamsgerechten (2,0%).
bron: Delhaize
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nog wat laatste gegevens op
foodholland.nl
Deze resultaten zijn dus niet representatief want door een website bepaald (einig mensen surfen in B)en het gebeurde in dienst van Delhaize. maar als er een waarheid in zit, dan toch enkele opmerkingen waar ik vrolijk van word:
a/ Koken blijft voor de mensen een plezier. (Wie niet alle dagen kookt heeft daar doorgaans goede redenen voor, bijvoorbeeld goedkoop warm eten op et werk of op school + het heel regelmatig restaurantbezoek van de Belg).
b/ De lievelingsgerechten scoren allemaal onder de 10%. Dat betekent dat de mensen eigenzinning bepalen wat ze lekker vinden. Dat pasta zo goed scoort (welke pasta en hoe klaargemaakt?) ligt aan het grote luiheidsgehalte van pasta koken, maak ik mij niet echt zorgen om.
c/ Ik hoorde op de radio dat het aantal k&k gerechten "licht terugloopt". Heb ik gedroomd, of worden de mensen wakker?
(eigen indruk: de meeste regelmatige gebruikers van K&K zijn bejaarden en die klagen over gebrek aan groente en teveel saus)