8 op 10 Belgen kent fair trade en staat er positief tegenover. Oxfam en Max Havelaar zijn hierbij duidelijk de referenties: ze scoren 8 op 10 op het vlak van vertrouwen.
De positieve houding van Belgen resulteert niet altijd in de concrete aankoop van fairtradeproducten: 57% van de Belgen kocht gedurende het afgelopen jaar eerlijke producten. Koffie (66%), fruit (50%) en chocolade (43%) vormen de koplopers.
De tevredenheid is wel opvallend: 96% van de mensen die fairtradeproducten koopt, is tevreden tot zeer tevreden over zijn aankoop. De meerderheid van de respondenten vindt het heel positief dat fairtradeproducten te koop zijn in supermarkten.
74% geeft aan dat eerlijke handel belangrijk is voor ontwikkelingslanden. Toch is slechts 24% ervan overtuigd dat hun individuele aankoop echt bijdraagt tot de ontwikkeling van kleine producenten.
Voor 84% zou een garantie hierop een stimulans zijn om meer fair trade te kopen. “Het is dus belangrijk dat de actoren van de sector, de overheid en de media aantonen wat fair trade concreet kan veranderen voor de bevolking in het Zuiden. Dit kan door middel van reportages, getuigenissen van producenten of aangepaste sensibilisatiecampagnes” aldus Samuel Poos, coördinator van het Trade for Development Centre (een programma van BTC).
Op de vraag “Denkt u dat eerlijke handel ook moet toegepast worden ten voordele van Europese boeren?” antwoordt 69% positief. 10% vindt dat eerlijke handel voorbehouden moet blijven aan arme landbouwers uit de landen in het Zuiden.
Bron: persbericht befair.be.
Het bericht vermeldt dat de opiniepeiling werd uitgevoerd op het internet van 18 tot 24 augustus door Dedicated Research, in opdracht van het Trade for Development Centre, een programma van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap (BTC). De maximale foutenmarge bedraagt 3.1%.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wie echt iets wil leren over goeie fair trade, kom naar Brussel 12 oktober: Ethique et transparence dans le secteur du chocolat en Belgique :
Panel organisé par Transparency International Belgium en partenariat avec Oxfam.
Ha Anja, jij maakt wel vaker interessante opmerkingen. Wallonië is Vlaanderen niet. De Walen hebben geven aan sociale vraagstukken vaak een heel andere invulling dan de Vlamingen. Ze zijn vaak politie strijdbaarder. En verenigen zich daar eerder rond, dan Vlamingen. Maar Wallonië is ook voor een groot stuk echt we armer dan Vlaanderen. En kopen kost geld.
Samuel Poos, een Waal, en drijvende kracht achter befair.be is echter een heel interessante man met een erg knappe visie (niet provincialistisch, zou Dick zeggen) op Fair Trade. Hij houdt ook een blog bij. Waar hij niets verzwijgt. En zo neemt de overheid in deze een profiel aan dat wereldser en moderner is, dan menige NGO.
Ik was dit weekend in Beauraing (Ardennen) waar ze een Oxfam Novib winkel hadden. Ik gluurde door het raam - want ik was er na sluitingstijd - en vond het er een beetje karig uitzien, maar ik had er best even willen shoppen. Op de deur zat een A4-tje met beperkte openingstijden "wegens omstandigheden"...
In de supermarkt te Beauraing was er echter niet meer dan 1 pak Fair trade koffie te vinden. Net over de grens aldaar bij de Intermarché (een "hyper" vestiging) was er zelfs een heel schap met Fair trade spullen.
Zo lijkt het mij zomaar te kloppen: Belgen kennen FT zeker, maar kopen het niet.
Benieuwd wat de mensen zouden denken van dit nieuws:
Small Producers Launch Their Own Seal!.
quote:
"After five years of discussions and planning, small producer organizations in Latin America and the Caribbean have officially launched their own seal (or symbol, as they are calling it) to help consumers distinguish which Fair Trade products come directly from small farmers. In recent years, Fairtrade Labelling Organization (FLO International) and its national initiatives, such as TransFair USA have moved further and further away from the original concept that Fair Trade was necessary to support small producer organizations and help them gain access to the market."
Het stond er al een tijdje aan te komen en ik ben er volledig vóór.
quote vanop mijn blog met meer duiding:
"Medeoprichter Max Havelaar denkt over lancering nieuw label
Frans Van der Hoff, die mee aan de bakermat staat van het bekende fairtrade label Max Havelaar, sprak in september 2009 openlijk over de “crisis” die hij waarneemt in de fairtrade sector op een Canadees radiostation (CBC Radio).
Hij is van plan om een nieuw fairtrade label te lanceren, omdat hij erg bezorgd is over het feit dat grote bedrijven belangrijke belangen verwerven in eerlijke handel, en zo een bedreiging zouden kunnen vormen voor de fundamentele reden waarom fairtrade tot stand kwam: het steunen en beschermen van kleinschalige boeren."