Het aantal terugroepacties van voedingsmiddelen in België neemt toe, maar Belgen vertikken het om het product te retourneren. Dat vinden ze volgens Jorg Snoeck van RetailDetail te veel moeite. “Mensen gooien het dan thuis in de vuilnisbak, of wagen het erop door bijvoorbeeld die diepvriesgroenten extra lang te koken,” zegt Snoeck in Het Laatste Nieuws.

Belgen kijken bovendien ook niet meer op van recalls omdat voedingsproducten soms teruggeroepen worden om ‘kleine foutjes’. Een lekkende zak erwten, bijvoorbeeld, of een ontbrekende mededeling dat het product gluten bevat. Dat is voor de meeste Belgen geen reden voor stress of een extra bezoek aan de supermarkt.

In de eerste helft van 2018 telde het Federaal Voedselagentschap (FAVV) al 75 recalls, schrijft De Standaard. In heel 2017 waren dat er 'maar' 79 en tussen 2012 en 2014 gemiddeld 61. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) liet dit voorjaar ook weten voedselwaarschuwingen voortaan sneller door te geven. Zo waarschuwde de NVWA gisteren nog voor de diepgevroren smoothie-mixen van Veggie Express (Fresh Fruit Express). Daar zit pastinaak in uit de Hongaarse Greenyard-fabriek die in verband gebracht wordt met een Listeria monocytognenes-besmetting.
De Standaard - Belg negeert terugroepacties
Reageer
  • Deel
Druk af