Sinds vorige week uitlekte dat Delhaize en Ahold fusieplannen hebben, is het extra onrustig bij Delhaize. De Belgische keten heeft het sinds de reorganisatieplannen van vorig jaar stevig te stellen met de vakbonden. Zij dreigden de afgelopen dagen met acties. Dit weekend werd extra olie op het vuur gegooid toen Belgische media meldden dat de Zweedse voorzitter van Delhaizes raad van bestuur, Mats Jansson, ook consultant is van de 'huisadviseur' van Ahold, JP Morgan.

Bij de extra ondernemingsraad was ceo Frans Muller aanwezig, een ongebruikelijke stap die de ernst van de situatie aantoont.

'Dubbele rol Mats Jansson'
De 'dubbele rol' van voorzitter Mats Jansson zorgt voor een ongemakkelijk situatie. "Er zijn geen wetten die Jansson verbieden om aan Aholds huisadviseur informatie door te spelen over Delhaize. Alles staat of valt met de ethiek van Mats Jansson. Als hij een sterke ethiek heeft, zegt hij gewoon tegen JP Morgan dat hij over Delhaize met hen niet wil en zal spreken", zegt een Londense zakenbankier in De Standaard. De Belgische graaf Paul Buysse, opsteller van de 'Code Buysse voor deugdelijk bestuur', veroordeelt de situatie. "Zo'n dubbele rol kan niet. Ook al klopt het juridisch, je moet beleggers in alle omstandigheden de zekerheid geven dat hun belangen perfect behartigd zijn", zegt hij.

Leegloop
Extra zorgpunt voor de Belgen is dat de top van Delhaize, één van de belangrijkste Belgische bedrijven, inmiddels wel erg internationaal is geworden. 'De voorzitter is een Zweed, de ceo een Nederlander en de financiële man een Fransman. Geen Belgen aan de top dus. En het aandeelhouderschap is bovendien erg versnipperd', analyseert De Standaard. De vakbonden vinden dan ook dat de politieke en economische wereld tot nu toe 'apathisch reageert op een mogelijk verlies van een belangrijk Belgisch beslissingscentrum.'

Vakbonden beraden zich over acties
Na afloop van het beraad kwamen de vakbonden ontevreden naar buiten. "Onze duidelijke vragen bleven onbeantwoord", zei Veerle Verleyen volgens RetailDetail. De vakbonden waren ook erg benieuwd of er over een fusie of een overname gesproken wordt. Maar daar kon ceo Frans Muller niets over zeggen, omdat de gesprekken nog in een pril stadium zijn. De vakbonden zullen nu hun achterban gaan informeren en bezien of er al dan niet acties gaan komen.

Het afgelopen jaar aarzelden de bonden niet Delhaize-winkels het functioneren te belemmeren uit onvrede over de herstructureringen van het bedrijf.

Fotocredits: het door de De Tijd ontworpen logo voor de fusiepartners, De Tijd
Dit artikel afdrukken