Ook dit jaar onderzocht marktonderzoeksbureau GfK Panel Services de groenten- en fruitaankopen van Belgische consumenten. 5000 gezinnen werden middels een enquete ondervraagd over hun aankopen aan groenten en fruit. RetailDetail bericht over de resultaten.

Belgen kochten gemiddeld vijftig kilo vers fruit, veertig kilo verse groenten en nog eens dertig kilo verwerkte groenten en fruit. Bijna de helft van alle verse groenten en fruit wordt in supermarkten gekocht (47,5 procent). De groei zit vooral bij de Aldi's en Lidl's in België; zij hebben een marktaandeel van inmiddels 22 procent. Ook bij de buurtsupermarkt is in trek voor verse vitamienen. De markt en de speciaalzaak zagen hun marktaandelen de afgelopen jaren daarentegen halveren (in 2012 nog respectievelijk 6,1 en 4,2 procent).

Belgische consumenten laten in hun aankoopgedrag een verschuiving zien naar nieuwere producten. De traditionele kropsla legt het af tegen ijsbergslag en andere speciale slasoorten. De losse tomaat wordt voorbijgelopen door tros-, kers- en pruimtomaten, die ook nog eens duurder zijn dan de traditionele tomaat. De verklaring zou te zoeken zijn in een "verhoogde aandacht voor gezondheid, de veranderende leef- en eetgewoonten en in de kookhype in de media".

Welke groenten eten de Belgen het meest? In 2012 waren dat wortelen met 6,3 kg per persoon. Daarop volgden 6,1 kg tomaten en, 4,5 kg uien. De top 5 werd afgerond door witloof en sla. Het Nederlandse lijstje over 2011: tomaten, ui, komkommer, wortel, bloemkool.

Aan fruit eten Belgen vooral appelen (9,8 kg pp) en sinaasappelen (8,7 kg), verder staan in de top-5 bananen, mandarijntjes en peren. Het Nederlandse fruitlijstje kent dezelfde volgorde, maar wij eten wel wat meer kilo's weg: aan appels in 2011 20 kilo, aan sinaasappels 17 en aan peren happen we nog bijna 7 kilo weg.

De Nederlandse weegschaal stopte in 2011 bij 73,4 kilo verse groenten en 85,5 kilo vers fruit per persoon. Net als in België halen wij al deze vitamienen steeds vaker bij de Lidl en andere discounters. Daar zijn ze goed en goedkoop, zoals onderzoek nu al een aantal malen uitwees.

Fotocredits: Boqueria, uitsnede, Discretos
Dit artikel afdrukken