De gemiddelde Belg at in 2015 24,7 kilogram verse aardappelen. In 2008 was dit nog 29,9 kilo. Vooral 40-plussers zijn minder aardappelen gaan eten. De aardappelconsumptie door mensen jonger dan 40 was al laag, maar blijft constant.

90% van de Belgische gezinnen kocht verse aardappelen, maar de hoeveelheid per aankoop nam af. De kleinere verpakkingen (<2,5 kg) winnen terrein (marktaandeel 11%), ten nadele van de grotere verpakkingen (>5 kg, marktaandeel 16%). Verpakkingen van 5 kilo blijven het populairst (marktaandeel 52%), gevolgd door verpakkingen van 2,5 kilo (marktaandeel 19%).

Het vaakst kopen Belgen hun aardappelen bij de grotere supermarkten (39%), gevolgd door de hard discounters (28%). Het aandeel van die laatste neemt toe, ten koste van de gespecialiseerde groentewinkels (3,4%) en de rechtstreekse aankoop (9,5%) bij de boer. Verreweg de meeste aardappelen zijn van Belgische herkomst (circa 78%). Het aandeel van de 3 grootste variëteiten (Bintje, Nicola en Charlotte) daalde van 62% in 2008 naar 46% in 2015, ten voordele van een diverser aanbod.

Belgen eten aardappelen het liefst thuis (65%), zeker als het gekookte aardappelen zijn (79%). Frietjes eten zij vooral buitenshuis (62%).

Fotocredits: Blumenbiene
Dit artikel afdrukken