In België en Frankrijk krijgen kernenergiecentrales het te warm als gevolg van de hittegolf. Maar beide landen gaan er verschillend mee om. In België werd dinsdagmiddag de elektriciteitsproductie van 2 van de 4 kernreactoren van de kerncentrale bij Doel gehalveerd, aldus De Standaard. De temperatuur van het koelwater dreigde tot boven de 32 graden Celsius op te lopen. Volgens de milieunormen mag het koelwater dat op de Schelde loost niet warmer zijn 32 graden en dus zat er niets anders op dan de elektriciteitsproductie terug te schroeven van 445 naar 205 megawatt. Naar verwachting kunnen de reactoren woensdagmiddag weer op volle kracht draaien.

Hoe anders gaat dat in Frankrijk. Dat land is voor driekwart van zijn elektriciteitsproductie afhankelijk van kernenergie, maar zit middenin een grote onderhoudsslag. Van de 56 Franse kernreactoren zijn er momenteel 29 buiten werking.

Reden voor het Franse energiebedrijf, EDF, een bijzondere 'derogatie' aan te vragen voor 3 centrales, die van Golfech aan de Garonne, Blayais aan de Gironde en Saint-Alban aan de Rhône. In plaats van de centrales buiten werking te zetten of de elektriciteitsproductie te verlagen, mogen deze tot 8 augustus koelwater met een hogere temperatuur lozen. Ook als dat warmer is dan de toegestane 28 graden Celsius. Om de flora en fauna in de omliggende waterwegen te beschermen, zal er nauwlettend toezicht op het milieu gehouden worden.

Stilleggen van een kerncentrale door te warm koelwater is in België zeldzaam, de vorige keren gebeurde dit in 2003 en 2006. In Frankrijk is dat juist de gebruikelijke manier van werken. Dat de Franse centrales dit keer, ondanks de hitte, toch stroom mogen blijven opwekken, is de uitzondering. Dat gebeurde nog maar één keer eerder, voor 36 uur, in de zomer van 2020.
  • Deel
Druk af