Dat blijkt uit een onderzoek door GfK Belgium onder 5.000 Belgische gezinnen. De groente- en fruitbestedingen per persoon stegen vorig jaar met 5,3%. Dat is beduidend meer dan de groei wereldwijd (+0,6%). De stijging was groter bij fruit (+6%) dan bij groenten (+4,3%).

In 2015 kocht de Belg gemiddeld 39 kg verse groenten en 47 kg vers fruit per persoon per jaar. Dat komt overeen met €92 aan verse groenten en €112 aan vers fruit. Ondanks de toegenomen bestedingen daalde het gekochte volume met iets meer dan 1%.

Het meest populaire fruit is de appel. Daarvan kocht de gemiddelde Belg 8,8 kilo, een daling van 1% in volume. Het aantal appelkopers steeg licht en de Belgen gaven 5% meer aan hun appels uit. Na de appel zijn de banaan, sinaasappel en mandarijn de populairste soorten. Aardbeien verdwenen vorig jaar uit de top-10 omdat ze te duur waren.

De nummer één onder de groenten, de tomaat, daalde met 3% in volume. Gemiddeld kocht de Belg vorig jaar 6,1 kg tomaten. De tomaat wordt gevolgd door wortelen, uit, witloof en sla, vooral voorverpakte gemengde sla. Alle groentensoorten in de top-10 verloren vorig jaar terrein.
Dit artikel afdrukken